'
 
 
 
 
 
 


10 vigtige råd til dig, der benytter Gratis WiFi [TIP]

Af Lasse Schou Rasmussen | Redaktionen

11. december 2019

Du hopper måske på gratis WiFi i ny og næ, både i Danmark og på dine rejser i udlandet, men det er en god idé at passe på. Der kan nemlig være nogen, der udnytter situationen til at få personfølsomme informationer om dig. I denne artikel får du 10 råd til, hvordan du bedre kan undgå at blive offer for internetsvindel.


Sådan er du bedre sikret på et offentligt wifi:


1. gå ikke på informations kritiske sider

Det kan være fx din netbank. Lad også være med at bruge dit kreditkort, når du benytter et offentligt netværk.
 

2. Sluk for WiFi når du ikke bruger det

Når du slukker for dit WiFi, er der faktisk flere gevinster. Din enhed bruger mindre strøm, og du undgår, at din enhed automatisk hopper på et netværk eller hotspot, der er oprettet til svindel.
 

3. Lad Ikke dine enheder huske og tilgå offentligt wifi automatisk

De fleste enheder vil automatisk huske, og koble sig på netværk og hotspots, de før har været på. Det er muligt, at svindlere laver deres eget access point med samme navn, og dermed kan få adgang til din data. Sæt derfor din enhed til ikke at huske samt automatisk tilgå netværk, og gå i stedet manuelt ind på listen med tilgængelige netværk og vælg det netværk, du vil forbindes til.
 

4. Læg mærke til navnet på wifi netværket

Internetsvindlere kan finde på at lave netværk, der ligger tæt op ad andre netværks navne, i håb om, at du vælger deres frem for det rigtige. Det kunne fx være "Coffee2Go WiFi" og "Coffee2Go WiFi Free". Forskellen er ofte, at du skal bruge en kode for at logge på det rigtige netværk. Det falske netværk har ingen kode, så inden du hopper på et netværk - spørg forretningen, restauranten etc. om navnet på netværket.
 

5. Slå automatiske opdateringer til

Hold dine enheder såsom computer, mobil og tablet opdateret med alle sikkerhedsopdateringer. Det er nemlig i disse opdateringer, at producenterne og udviklerne får rettet de sikkerhedshuller, der må være. Hvis du ikke selv er god til at opdatere, så snart du får en notifikation herom, så slå automatiske opdateringer til på din enhed.
 

6. BRUG ET ANTIVIRUSPROGRAM PÅ DIN COMPUTER

Find et godt antivirusprogram og hold det opdateret. Der sker hele tiden hackerangreb, og derfor er det vigtigt at holde din computer opdateret. Derudover kan antivirus-software advare mod mulige falske hotspots.
 

7. Slå Firewall'en til på din computer

De fleste styresystemer har efterhånden en firewall installeret, men sørg for, at den er slået til. Har du Windows, skal du gå til "Kontrolpanel", vælge "System og Sikkerhed" og herefter "Windows Firewall". Herfra kan du styre Firewallens indstillinger. Har du i stedet en Mac, skal du ind under "System præferencer", "Sikkerhed og privatlivsindstillinger", her finder du en fane, hvor Firewall fremgår.
 

8. Tjek websidens URL

Falske netværk kan også sende dig videre til websider med den hensigt at indsamle din personlige data. Hvis websidens URL ser mærkelig eller anderledes ud, fx har mærkelige tegn, så er det nok ikke en troværdig side. Et eksempel kunne være Google.com (ægte) og ɢoogle.com (falsk).
 

9. Brug en sikker forbindelse (HTTPS)

Det er nemt at identificere en sikker forbindelse - URL’en starter med https:// i stedet for http://. Når der står https foran, så ved du, at siden er krypteret. Du kan også identificere det ved, at der er en lille hængelås oppe ved URL'en. Nogle websider, ligesom Google, bruger altid en sikker forbindelse til at sende data. De fleste offentlige websider er også krypterede.

Du kan også installere plugin'et "HTTPS Everywhere", der findes til bl.a. Google Chrome og Firefox for Android. Dette plugin sørger for automatisk at vælge HTTPS på websider, der supporterer det.
 

10. BRUG En VPN-tjeneste

Den sikreste måde, at surfe på et offentligt netværk, er ved at benytte en VPN-tjeneste (Virtual Private Network). Med en VPN-tjeneste installeret vil din færden på nettet blive krypteret, så den ikke kan overvåges af uvedkommende.


 
 
 
 
 

Læs også:

Sådan sikrer du dig mod ransomware [TIP]

Sådan sikrer du dig mod ransomware [TIP]

8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]

8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op