'
 
 
 
 
 
 
Foto: RFRSH

Alt du bør vide om våben og maps i Counter-Strike [esport]

I samarbejde med RFRSH

Counter-Strike: Global Offensive, også kaldet CS:GO, fortsætter sin svimlende fremgang herhjemme i det danske såvel som på et globalt plan. Når Astralis spiller mod verdenseliten - og Heroic og North følger med lige i hælene af dem - er der mange, som kigger interesseret med. I denne omgang stilles der skarpt på to essentielle elementer af spillet. Læs med for at blive klogere på våben og maps i CS:GO!


Maps i CS:GO

Når man snakker om maps i CS:GO, er der i bund og grund tale om den “bane”, de 10 spillere befinder sig på. Fuldstændig ligesom en håndbold- eller fodboldbane i de respektive sportsgrene. 
Der findes hundredvis af baner, der spilles i forskellige “game-modes”, og er man ny til CS:GO, kan det være vanskeligt at få en føling af, hvilken størrelse og betydning de forskellige maps (baner/kort) egentlig har. Heldigvis er det således, at der kun anvendes én game-mode og syv forskellige maps i professionelt spil, hvilket gør det betydeligt lettere at forstå.

Den aktive map-pulje

Spiludviklerne af Counter-Strike:Global Offensive, Valve, har bestemt, at der rokeres mellem en aktiv map-pulje på syv forskellige baner. Det er på denne måde de samme syv maps, der konkurreres professionelt på. Valget er truffet for at sikre lige vilkår for de konkurrerende hold, der alle øver og udarbejder strategier i fastlagte rammer. 
Det er vigtigt, at holdene føler sig sikre på alle de aktive baner. Hvis ikke, er der rig mulighed for, at en konkurrent kan udvælge et map, hvor de føler, at de har sig en fordel. Valg af baner foretages gennem en såkaldt “veto-proces”, hvor holdene skiftevis til- og fravælger banerne til kampen.
Den aktive map-pulje er:
 • Vertigo

 • Dust 2

 • Inferno

 • Mirage

 • Nuke

 • Overpass

 • Train

Den seneste ændring i den aktive map-pulje blev foretaget i slutnigen af marts 2019, hvor banen “Vertigo” erstattede “Cobblestone”. Det er ikke ofte, der foretages ændringer i den aktive pulje af maps. Typisk sker det for at gøre en bane mere balanceret til konkurrencebrug. 
Når den aktive map-pulje ændres, kan det have betydelige strategiske konsekvenser for de professionelle hold. Opbygningen af de forskellige maps kan være til fordel for nogle holds spillestil, og det modsatte for andre.
 

De mest spillede maps

Der er en lang række årsager til, at en spiller eller et hold foretrækker et map frem for et andet. Det kan være banens opbygning, enkelte positioner på banen eller de strategiske muligheder. Herunder er der samlet en oversigt over de mest anvendte maps til professionelle turneringer i løbet af det sidste halve år. Det skal dog nævnes, at Dust 2 først lige er blevet en del af den aktive map-pulje igen, hvilket forklarer det lave tal på grafikken. 
 
Mest spillede maps i CS:GO

Som man kan se, er det altså mappet Mirage, der er blevet spillet mest skarpt efterfulgt af Inferno i løbet af de sidste seks måneder. Men hvad er egentlig grunden til at netop Overpass, er Astralis’ favorit map?


Våben i CS:GO

Våben og økonomi i CS:GO er et andet element, der er yderst essentielt for den professionelle del af spillet. Samtidig er det også et element, der kan virke forvirrende for folk med mindre Counter-Strike erfaring. 
I starten af hver runde har spillerne et kort stykke tid til at bruge deres penge på nye våben. Overlever man en runde, tager man sine våben med sig til den næste. Det primære mål i starten af hver runde er at udstyre alle fem spillere bedst muligt. 

Typer af våben

Der er helt overordnet fem kategorier af våben; pistoler, shotguns, SMG’er (submachine gun), rifler og granater og udstyr. Alt efter om man spiller på offensiven (også kaldet terrorist) eller defensiven (også kaldet counter-terrorist), er der forskellige våben til rådighed.  
Pistoler
De billigste våben i spillet er pistolerne. Alle spillere starter med den samme pistol i hver runde - alt efter om man er offensiv eller defensiv. I en professionel CS:GO-kamp vil man ofte opleve holdene gøre brug af en såkaldt pistol-runde, hvor der kun købes lidt bedre pistoler og ikke købes (de noget dyrere) rifler.
 
Shotguns
Shotguns er ikke de mest anvendte våben i CS:GO. En stor fordel ved shotguns er, at de udløser en højere bonus, når man skyder en modstander. Derudover er en shotgun virkelig effektiv på kort afstand.
Submachine guns (SMG’er)
SMG’er befinder sig også i den billige ende af våbenlisten, og ligesom shotguns bliver man tildelt en større økonomisk bonus, når man skyder en modstander. SMG’er er små og mindre kraftfulde våben, der har svært ved at gå lige op med en riffel på længere afstand, men kan være farlige på kort afstand med deres mange skud på kort tid. 
Rifler
Den primære våbenkategori i spillet, men også den dyreste. Formålet med økonomien i CS:GO er at opnå så mange runder som muligt, hvor hele holdet har deres foretrukne riffel. De primære rifler i spillet er AK-47 (som offensiv) og M4 (som defensiv). Yderligere finder man en AWP, som er en snigskytteriffel, der er effektiv på lang afstand. Det er et af de tungeste og dyreste våben i spillet, men bestemt også et af de bedste. 
Granater og udstyr
Udover de ovenstående våben er det muligt at købe op til fire granater og andet slags udstyr i hver runde. Dog er det ikke muligt at have mere end én af den samme granat, med undtagelse af den såkaldte “flashbang-granat”. 
 

Typer af granater: 

 • Ildgranat

 • Lokkegranat 

 • Håndgranat

 • Flashbang-granat 

 • Røggranat

Anvendelsen af granater er en af de mest strategiske elementer i spillet, da man opbygger størstedelen af sine strategier omkring de tilbageværende granater i runden. 
Håndgranten og ildgranaten er designet til at gøre skade på modspilleren, mens røggranater og flashbang-granater bruges til at svække modspillernes mulighed for at se ham, der kaster granaten. Lokkegranaten bruges sjældent, men kan få spillerne til at tro, at der bliver skudt på granatens placering. 
 

Typer af udstyr:

 • Kevlarvest
 • Kevlarvest + hjelm
 • Demonteringsudstyr (kun counter-terrorist)
Udover granater er det også muligt at købe udstyr. En kevlarvest og hjelm gør spillerne mere hårdføre, så de kan tåle flere skud. Disse bliver stort set købt i hver runde - med undtagelse af runder, hvor der spares penge.
 

De mest brugte våben

Grafen herunder viser brugen af en række udvalgte populære våben i løbet af LAN-turneringer det seneste halve år.
AK-47 kan kun købes af terroristerne, men vil i mange tilfælde blive samlet op af counter-terrorister, hvis det er muligt at finde en. Det skyldes riflens evne til at eliminere en modstander ved ét enkelt hovedskud. Det er et svært våben at benytte korrekt, men de skarpeste spillere er eksperter i våbnet. 
 

At dømme fra ovenstående graf, er der ingen tvivl om, at spillerne foretrækker riflerne AK-47, M4 og AWP. Holdene vil derfor sigte efter at have flest runder, hvor det er muligt at købe disse rifler til alle spillere. 
Her kan du høre hvilke våben, der er zonic' og dupreehs favoritter:

Nu er du forhåbentligt blevet klogere på maps og våben i CS:GO, og er bedre klædt på til næste gang, hvor du sætter dig ned, og vil prøve kræfter med CS:GO. 

Vidste du...

Når du spiller Counter-Strike, behøver du ikke lægge den store vægt på hastigheden, da de fleste online-spil er lavet til at mange personer, med forskellige internethastigheder, kan spille samtidig. En forbindelse på 50/10 Mbit er rigeligt for de fleste. Stabiliteten er derimod meget vigtig, så du ikke bliver smidt af internettet midt i en kamp.


Få billigt og stabilt internet hos fullrate

Hos Fullrate får du internet til nogle af Danmarks laveste priser. Vi tilbyder både DSL og COAX med forskellige hastigheder. Se her, hvad vi kan tilbyde dig. Du kan også tjekke din internethastighed med Fullrates hastighedstest her.


 
 
 
 
 

Læs også:

Danmark, en miniputnation globalt, men en stormagt i Counter-Strike

Danmark, en miniputnation globalt, men en stormagt i Counter-Strike


Hvordan ser en uge, i en professionel esports-udøvers liv, ud?

Hvordan ser en uge, i en professionel esports-udøvers liv, ud?

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op