'
 
 
 
 
 
 


Sony Xperia XZ Premium: Fanget i den forkerte krop [TEST]

Af Michael Berthelsen | Supportchef

3. juli 2017

Sony er aktuel med en ny topmobil, der skal fortsætte, hvor efterårets Xperia XZ slap. XZ Premium er en forfinet version af modellen fra 2016, som bl.a. byder på masser af power, skarpt display, fin lyd og glimrende kamera. Indpakningen af hele herligheden giver dog panderynker. XZ Premium er simpelthen for stor ift., hvad den burde være.


Masser af power og flot batteritid

Sony bruger Qualcomms nyeste processor, SnapDragon 835, der bruges i flere nye topmobiler. Dertil kommer der 4GB RAM til arbejdshukommelse. Det er en rigtig god kombination, for der er virkelig fart over feltet. Alt kører utroligt gnidningsfrit uden nogen form for forsinkelser. XZ Premium er en fornøjelse at bruge, hvor multitasking samt apps og krævende spil ikke giver problemer. Du får 64GB intern lagerplads, men du kan vælge at tilføje et SD-kort op til 256GB, hvis det er nødvendigt.

En ressourcekrævende skærm og hurtig processor kan betyde lav driftstid, men Sony har virkelig fået optimeret strømforbruget, så batteriet på 3.230 mAh klarer sig rigtig godt. Jeg har uden problemer klaret en hel arbejdsdag, også selvom batteriet bliver presset med masser af surf, kald, videoklip mv. 

Ved moderat brug kan jeg godt få to dages batteritid ud af XZ Premium. Tændt skærmtid er jeg kommet tæt på 4 1/2 time, hvilket bestemt er mere end godkendt. 

Xperia XZ Premium understøtter Qualcomm Quick Charge, men desværre er der ikke en hurtiglader med i salgsæsken - noget Sony heller ikke inkluderede i XZ fra sidste år. Det afspejler også nedenstående opladetider. Men skaffer dig en hurtiglader, kan den oplades hurtigere.

Opladetider (med standardlader - uden batteriplejeprogram aktiveret):
15 minutter - 15 procent
30 minutter - 28 procent
45 minutter - 43 procent
60 minutter - 58 procent
Fuldt opladt - 3 timer og 2 minutter!

Sonys batteriplejeprogram skulle forlænge batteriets levetid ved at time opladningen, så batteriet tager mindst muligt skade i ladeprocessen.Sædvanligt Sony-design

Det første, der slår dig, når du pakker den nye Xperia XZ Premium ud, er, at det har du set før. Det er præcis samme konservative kantede designsprog, der har karakteriseret Z-serien siden første model så dagens lys i 2013.

Materialevalgene er ændret en smule ift. til forrige Premium-model. Nu er der tale om en smartphone i Gorilla Glass 5 på både front og bagside, aluminum i top og bund og polycarbonat (hård plast) i siderne. Kanterne er fint afrundede, og giver en god fornemmelse i håndfladerne, når man holder den.

Da displayet er opjusteret til 5.5" fra sidste års 5.2", er XZ Premium naturligvis også vokset i fysisk størrelse. Virkelig vokset. Målene på XZ Premium er 156 x 77 x 7.9 mm, og den vejer 195 gram! Der er relativt meget kant omkring displayet, både i siderne samt top og bund, og det gør XZ Premium en af de absolut største mobiltelefoner med et 5.5" display, der er lanceret de seneste år. Det gør, at den er relativ svær at betjene med én hånd.

Flere konkurrenter har haft langt bedre held med at integrere store displays i et mindre format, og sammenligner du Xperia XZ Premium med en Samsung Galaxy S8, der har et 5.8" display, føles den utroligt klodset og forældet i designet, omend den har et 0.3" mindre display.

Jeg er naturligvis klar over, at Sony har beholdt 16/9 formatet, hvor Samsung har introduceret et mere aflangt format, der har gjort bredden mindre. Men forskellen er slående. Sonys stormobil er en kæmpe, hvor kun 68,4% af mobilen er dækket af display, og spørger du mig, så er det for lidt i 2017. Det er på tide, at Sony får skiftet retning, og får aflivet designet anno 2013. 

Når det er sagt, er XZ Premium fornuftigt bygget. Der er ingen bekymringer omkring ustabile samlinger eller knagelyde ved hårdhændet behandling, og så er det rart, at mobilen tåler vand og støv iht. IP68 certificering.

Farven jeg har testet, er den sorte "Deepsea black", som giver et blåligt skær, når den drejes. Det ser rigtig godt ud, og det giver en ekstra dimension til designet. Vær dog forberedt på, at du skal pudse den konstant, hvis du ikke bryder dig om fingeraftryk. Glasfladerne er fingeraftryksmagneter, og der går ikke mange minutter, før den er tilsmudset. Dette er dog ikke noget specielt for XZ, da det efterhånden er tilfældet for de fleste mobiler med glasoverflader.

Knapperne på mobilen er, som de plejer at være - fint responsive og fingeraftrykslæseren er stadig indarbejdet i højre side ifm. powerknappen. Fingeraftrykslæseren er meget præcis og yderst hurtig.

Volumentasten er flyttet, den ligger nu over powerknappen, hvor den tidligere lå under. Sony har også beholdt 3.5 mm jackstikket.


Billede og lyd i top

Xperia XZ Premium kommer med et IPS LCD display med en opløsning på 3840x2160 pixels - og så er det første mobil på markedet med et 4K display! Det giver på papiret et usandsynligt skarpt display med 801 pixel pr. tomme. Jeg har dog svært ved at se den store forskel i skarpheden ift. et 2560x1440 display (QHD). For at displayet for alvor kommer til sin ret, kræver det 4K-materiale. På YouTube kan man finde 4K-videobidder, hvor det ser virkelig flot ud, men der går nok noget tid før, at 4K-materiale bliver mere udbredt. 

Displayet ses fint i sollys, har flotte farver og kontraster, omend skærmtypen AMOLED har en anelse mere tryk på sort og resten af farveregisteret. Betragtningsvinklerne er også rigtig gode, noget som Sony tidligere har kæmpet med. Alt i alt en rigtig god skærmoplevelse. 

De to frontvendte højttalere er med til at kompensere lidt for de brede kanter, som XZ Premium er udformet med. Jeg er personligt glad for, at Sony har valgt at beholde de frontvendte højttalere, som klart er at foretrække frem for en enkelt i bunden. Lyden fra de to højttalere er tilmed rigtig god - de kan ikke spille en fest op, men til film og video er man godt dækket ind. Dog følger der ikke et headset med i salgsæsken, hvilket man kan undres over, når man taler om en mobil i denne prisklasse.


Stærkt kamera med fede features

Sony har endnu en gang satset stort på kameraet, og det primære kamera, der er på 19 megapixel, tager også nogle rigtig flotte billeder. Der er skruet ned for antal pixels ift. sidste års topmodel, som var oppe på 23 megapixel. Til gengæld er der skruet op for kvaliteten i optikken. Det gør, at billederne nu er på højde med konkurrenternes topmodeller - i hvert fald i dagslys.

Når vi sammenligner med Galaxy S8, er der ikke stor forskel i billedkvaliteten i dagslys. Farverne på Sony Xperia XZ Premium lader endda til at være en anelse mere naturtro. Zoomer du ind i billedet, er der dog færre detaljer.

Sammenligner vi aftenbilleder, kommer Xperia XZ Premium lidt til kort. Billederne er en smule mørke, og der er tydelig støj, når du zoomer ind. Dette skyldes sandsynligvis den manglende optiske billedstabilisering.

Med Xperia XZ Premium kan du optage video i 4K, og der er rig mulighed for at indsætte diverse Augmentet Reality effekter. Du kan også tage billeder i manuel mode, hvor du selv kan justere alt fra hvidbalance til lukketid. Men hovednummeret i kameraet er uden tvivl de 960 billeder pr. sekund, som Sonys Super Slow Motion funktion kan optage. Det ser virkelig godt ud, og du kan lave nogle imponerende optagelser. 

Sidst, men ikke mindst, er XZ Premium udstyret med en funktion, der rent faktisk tager billedet, inden du selv trykker på den dedikerede kameraknap. En smart feature hvis du fx ikke fik trykket, inden ungen stoppede med at smile. Så kan du efterfølgende vælge det bedste billede.

Frontkameraet er på 13 megapixel, og tager nogle rigtig gode og detaljerede selvportrætter.

Samsung Galaxy S8: f/1.7 ISO-40 Eksponeringstid 1/4096 sek. Sony Xperia XZ Premium: f/2 ISO-40 Eksponeringstid 1/1000 sek.


Nyeste Android version med få tilpasninger

Sony har altid været kendt for at benytte nyeste version af Android i deres topmobiler, og denne gang er ingen undtagelse. XZ Premium kommer med Android 7.1.1, og Sony har som tidligere kun lavet små tilpasninger til styresystemet. Det er især rart, hvis man er fan af den rå Android-følelse. Sony har også fået tilføjet en assistent i deres tilpasning af Android. Den er ikke interaktiv, så man kan tale til den, men du kan få fif og tips til optimering af din Android-oplevelse via indstillingsmenuen.


Masser af forbindelse

Du kommer ikke til at mangle forbindelsesmuligheder med Sony Xperia XZ Premium. Der er den nyeste Bluetoothstandard inkluderet, og du får 4G-hastigheder op til 1 Gigabit. Det er selvfølgelig teoretisk, men der er i hvert fald fart på, hvis dit teleselskab kan følge med. På TDCs net har jeg oplevet 4G+ hastigheder på over 150 Mbit i download. Du får også de nyeste WiFi-muligheder, hvor der naturligvis understøttes 802.11 a/b/g/n/ac med dual-band, WiFi Direct, DLNA og hotspot.


Konklusion: Sony Xperia XZ Premium - Stor og stærk

Sony nærmer sig med hastige skridt konkurrenterne, når det gælder performance og features. Dog hænger Sony fast i gamle designs, der for mit vedkommende er outdated. Det, sammenholdt med det mindre skærmareal ift. konkurrenterne, får mobilen til at føles en anelse klodset.

Til gengæld får du performance, der er en topmobil værdig, et fedt kamera, god lyd og god batteritid. Så har du intet imod, at den er lidt stor, så skal du ikke snyde dig selv for at prøve en Sony Xperia XZ Premium. Sony lander på en 8/10 - havde headset og hurtiglader fuldt med, var den endt på 8,5/10.
 

Sony Xperia XZ Premium 8/10

Plus

- Lækkert og skarpt display
Frontvendte højtalere
Godt kamera
Masser af power med god batteritid
Støv- og vandtæt

 

Minus

- Stor
- Outdated design
- Kamera har lidt udfordringer i lav belysning
Manglende hurtiglader og headset i salgsæsken


 
 
 
 
 

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op