Se om dine Facebookdata er blevet lækket [TIP]


 
Af Christian Larsen | Kommunikationskonsulent

Facebook har givet alle sine brugere mulighed for at tjekke, om deres profil er en af de 87 millioner, der kan være blevet delt med analyseinstituttet Cambridge Analytica i den seneste tids Facebook-skandale. Se, om du er en af de 41.820 danskere, der har fået delt deres data.

Måske har du oplevet, at du er blevet bedt om at gennemgå dine privatlivsindstillinger på Facebook. Det skyldes, at Facebook kigger meget grundigt på privatlivsindstillinger og datasikkerhed efter den store Cambridge Analytica-skandale.
 
Vi gennemgår sagen kort, viser dig, hvordan du kan tjekke, om du er berørt af skandalen, og hvordan du kan sikre dine personlige Facebookdata bedre. 

 

App fik tilladelse til at hente data om venner

Tilbage i 2014 var reglerne for indsamling af data fra Facebook apps anderledes. Hvis en bruger havde installeret appen ”This is Your Digital Life”, samlede appen al Facebookdata ind, ikke bare fra brugeren, men også fra hans venner. Det vil sige, at hvis din ven havde installeret appen, fik den automatisk adgang til alle dine likes, delinger og persondata fra din Facebookprofil.
 
Det er den facebookdata, der – uberettiget - blev delt med analyseinstituttet Cambridge Analytica og senere brugt til at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016. Der går også rygter om, at den russiske regering har været i nærheden af dataene.

 

Få danskere er berørt

Det er – så vidt vi ved - primært amerikanske brugere, der har fået misbrugt dataen af Cambridge Analytica, men der er også 41.820 danskere blandt de profiler, der uberettiget har fået delt deres data.
 
Har du brugt appen ”This Is Your Digital Life” på et tidspunkt mellem 2014 og 2015? Eller har du været venner med nogen, der har brugt den?
 
Det er enormt svært at svare på, og derfor har Facebook nu lavet en side, hvor du hurtigt kan tjekke, om du har fået delt dine data gennem appen ”This Is Your Digital Life”.

Se, om du har fået delt dine data her

Facebook data Cambridge Analytica

 

Gennemgå dine apps

 Skulle du være så uheldig, at dine Facebookdata er blevet delt med Cambridge Analytica, får du besked om at ændre tilladelserne for appen ”This is your digital life”.
 
Det er altid en god idé at gennemgå de apps, du har installeret og se, hvilke tilladelser de har. Her kan du også slette dem, du ikke skal bruge længere.
 
Det kan du gøre lige her

Se efter, om der er apps, du ikke kan genkende, og slet dem, du ikke længere bruger. Hvis du senere skal bruge en app, der ikke længere har de nødvendige tilladelser, kan du give den det igen.
 

Store konsekvenser for Facebook

Facebook har selv vurderet, at op mod 87 millioner brugere har fået deres Facebookdata delt i den store Facebookskandale, der startede med en række afsløringer i marts i New York Times. Facebook har naturligvis fjernet “This Is Your Digital Life” fra Facebook, og har siden 2014 haft langt større begrænsninger på, hvilke data, forskellige apps har lov til at indsamle fra deres brugere.
 
Siden afsløringerne har Facebook desuden justeret deres privatlivspolitikker og givet brugerne større kontrol over, hvordan deres Facebookdata bliver brugt.

 


 
 
 
 
 

Læs også:


WiFi-standarder fra starten til i dag

WiFi-standarder fra starten til i dag

8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]

8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]