'
 
 
 
 
 
 


Samsung Galaxy S10: Forfinet toptelefon med enkelte udfordringer

Af Michael Berthelsen | Supportchef

2. april 2019

Den absolut største mobiltelefonsucces hos Samsung, Galaxy S-serien, fylder 10 år. Tillykke!

S10-familien består i år af 3 modeller – S10e, S10 og S10+, og jeg har taget et kig på den mellemste udgave, Galaxy S10. Den tiende version i serien byder på en masse forfinelse, nyheder, fravalg, en rigtig lækker brugeroplevelse med masser af power og er ikke mindst et gennemført multimedieprodukt, der bliver svært for konkurrenterne at slå i 2019.

Samsung Galaxy S10 lander på 9/10

Plusser

  • Super lækkert design i god størrelse
  • Best-in-class kant-til-kant-display
  • Ny chip giver fart over feltet
  • Kamera i topklasse
  • One UI er et af de bedste Android skins pt.
  • WiFi-802.11AX

Minusser

  • Batterioplevelse der halter
  • Usikker ansigtsgenkendelse
  • Bøvlet ultrasonisk fingeraftrykslæser

Designmæssigt løft

Designet på Galaxy S10 har fået et gradvist løft i forhold til S9. Designretningen, der startede med Galaxy S8, er efterhånden forfinet til perfektion. Der er stadig tale om en mobil med symmetrisk buet Gorilla Glas på front (version 6) og bagside (version 5) med en gennemgående aluminiumsramme. Den buede løsning ser stadig rigtig fed ud, men kan give lidt utilsigtede berøringer, når man navigerer i menuerne, hvilket er rigtig ærgerligt. Galaxy S10 er heldigvis stadig støv- og vandtæt grundet sin IP68-certificering.

Med displayet slukket er det egentlig svært at se forskel på S10 og forgængeren. Det er først, når du vender den om, at antallet og placering af kameralinserne designmæssigt springer i øjnene. Der er nu 3 kameralinser i stedet for én, der er placeret vertikalt. I forlængelse kommer blitzen og pulsmåleren – alt sammen i et afgrænset og aflangt modul der skiller sig ud fra det glatte design på bagsiden. Jeg synes, det bryder bagsiden flot, og det ser egentlig ret godt ud. Denne placering gør også, at mobilen ikke vipper, når den ligger på ryggen, selvom kameramodulet stikker en smule ud fra resten af bagsiden.

Designmæssigt er der også sket lidt ændringer, når du aktiverer displayet. Her har Samsung endnu en gang rykket grænsen for, hvor stor en procentdel displayet kan udgøre i en mobil i denne størrelse. I stedet for at benytte øverste del mobilen til at have sensorer og frontkamera har Samsung nu ført displayet helt op til toppen af mobilen og sat kameraet i højre side af displayet i et såkaldt “punch hole”. Det lyder irriterende at have et hul i toppen af displayet, men det vænner man sig hurtig til, og Samsung er gode softwaremæssigt til at “skjule” det. Jeg synes, det er en væsentlig fremgang i forhold konkurrenternes brug af det mere synlige notch i toppen af et display. Så point herfra.

Galaxy S10 har stort set samme fysiske mål som S9, men Samsung har nu proppet et 6,1” display i, hvor S9 kun havde 5,8”. Målene på Galaxy S10 er 149,9 x 70,4 x 7,8 mm. Vægten er samtidig faldet med 6 gram, så den nu er nede på 157 gram. Det gør mobilen utrolig nem at håndtere med kun én hånd, hvilket er en herlig oplevelse i disse tider, hvor mobiler stadig bliver større og større. Samsung har for første gang valgt at beskytte forsiden af mobilen med skærmbeskyttelse af plastic, som er monteret på forhånd. Det er en rar tilføjelse, men det påvirker fingeraftrykslæseren, som du kan læse nedenfor.

Ellers rummer S10 de knapper og indgange, vi er vant til fra S9. Det betyder, at Samsung stadig holder hånden over jackstikket, hvilket mange lydentusiaster formentlig sætter pris på. Og ja, Bixby-knappen er her stadig, og den er stadig lettere overflødig – især for os i DK da Bixby stadig ikke kan tale dansk. Nu kan du dog delvist få lov til at remappe den til en anden applikation – bare ikke en anden assistent som Google Assistant. Det er dog et skridt i den rigtige retning.

Derudover er den kapacitive fingeraftrysklæser udskiftet med en ultrasonisk og er flyttet ind under displayet. Den kommer jeg tilbage til senere.

Alt i alt fremstår og føles Galaxy S10 som det premium-produkt, det er. Der er ikke mange mobilproducenter, der efter min mening, er lige så gode som Samsung til at udgive en så lækker og helstøbt mobiltelefon designmæssigt.

Knas med biometrien

Samsung har de seneste generationer af S-Serien tilbudt tre forskellige biometriske oplåsningsmetoder – fingeraftrykslæser, ansigtsgenkendelse og irisscanner. Grundet designet på Galaxy S10 har Samsung nu fravalgt irisscanneren, som var en sikker men langsom måde at låse sin telefon op med. Så for mig gør det ikke det store, at den er væk. Samsung har dog bibeholdt fingeraftrykslæseren samt selfiekameraet, som kan låse telefonen op ved hjælp af ansigtsgenkendelse.

Fingeraftrykslæseren har holdt flyttedag og er rykket fra bagsiden og ind under displayet. Samsung benytter en ultrasonisk fingeraftrykslæser, hvor konkurrenterne benytter sig af optisk sensorer. En optisk sensor tager teknisk set et billede af din finger, hvorimod en ultrasonisk fingeraftrykslæser benytter højfrekvent lyd til at registrere og genkende dit fingeraftryk. Ifølge Samsung er det en mere sikker løsning. Jeg kan ikke sætte spørgsmålstegn ved sikkerheden, men jeg må tilstå, at jeg har haft mine problemer med at få aflæseren til at genkende mit fingeraftryk hver gang. Der er flere fejlskanninger, end jeg har oplevet med almindelige og optiske fingeraftrykslæsere, og når den så registrerer mit aftryk korrekt, er den stadig lang tid om at komme ind til hjemmeskærmen end normale fingeraftrykslæsere. Da jeg valgte at fjerne Samsungs præinstallerede skærmbeskyttelse, blev oplevelsen med fingeraftrykslæseren bedre. Lidt færre fejlskanninger men stadig en anelse langsommere end optiske og kapacitive scannere. Det kan givetvis blive bedre og hurtigere med softwareopdateringer. Men det ser fedt ud, at have fingeraftrykslæseren under displayet, så point for wow-faktoren.

Så er det godt, at der stadig er ansigtsgenkendelse i Galaxy S10, og her går det virkelig stærkt med at låse mobilen op. Dog er det selfiekameraet, der sørger for 2D-ansigtsgenkendelse, så sikkerheden er bestemt ikke i top. Det er fx lykkedes mig at snyde ansigtsgenkendelsen med et billede af mig selv. Selvom Samsung advarer mod dette i deres opsætning, er det sløjt, at det ikke er bedre end som så. Jeg kan se, at flere anmeldere rundt om på nettet nævner samme udfordringer med den manglende sikkerhed, så det er mit håb, at det ligeledes kan forbedres kraftigt med softwareopdateringer fremadrettet.

Fremragende display og god lyd

Displayet i Galaxy S10 er et 6,1” Dynamic AMOLED Infinity-O display. Infinity, fordi det smyger sig ned over kanterne til aluminiumsrammen, og O, fordi der er det føromtalte “punch hole” i toppen af højre hjørne. De 6,1” tommer giver en pixeltæthed på 550 pixel pr. cm, hvis du har sat opløsningen til højeste mulige i indstillingerne. Displayet fylder 88,3% af mobilens front, hvilket naturligvis er rekord for S-Serien.

Displayet er også i denne udgave af S-serien fremragende. Det tilbyder livlige farver, som du i øvrigt kan justere i indstillingerne, hvis du synes, det er for meget. Displayet er meget lysstærkt, og kan let ses i direkte sollys. Modsat kan displayet også skrues rigeligt ned, så du ikke bliver blændet, når mørket falder på. Tech-eksperterne på DisplayMate har allerede bedømt det til at være det bedste display i en mobil – så godt arbejde. Ikke så sært at alle konkurrenterne vil købe displays hos Samsung :-)

Til et fremragende display skal der naturligvis også god lyd til. Lyden er der ikke pillet ved i forhold til S9, så du får igen et dual-speaker setup, der genererer en fin stereoeffekt. Lyden kommer henholdsvis fra højtaleren i bunden og samtalehøjtaleren. Det virker fint, og med Dolby Atmos slået til giver det en fin dybde og god klang i lyden ved afspilning af musik og film. Desuden spiller højtalerne i Galaxy S10 rigeligt højt uden at kamme over og blive skinger.

Endvidere indeholder salgspakken et rigtig godt kablet in-ear headset fra AKG – et smart træk nu hvor Samsung har valgt at beholde jackstikket. 

Lyden i samtalehøjtaleren er ligeledes fin, og opkald går klart og tydeligt igennem.

100% power

Galaxy S10-serien er født med Samsungs nyeste egenproducerede chip, Exynos 9820. Den bygger på 8 nanometer-teknologi, hvor sidste års processor var på 10 nanometer. Det burde give mere kraft og saft til de opgaver, mobilen bliver sat til. Derudover burde det give et lavere strømforbrug, da processoren har mere overskud til at håndtere disse opgaver.

Hvad angår hastigheden, er der sket en kraftig forbedring i forhold til Galaxy S9. Sammenlignet med andre topmodeller, som fx OnePlus 6T og Huawei Mate 20 Pro, føles hastigheden tilsvarende. Der er så meget fart på navigering i menuen samt på store spil og andre krævende apps. Alt bliver bare slugt uden et host. 

Sammen med den nye processor er der hele 8 GB ram i Galaxy S10, hvilket naturligvis også kan være med til at gøre oplevelsen så flydende, som den er. S10 er en fornøjelse at bruge. Så må vi blot håbe, at hastigheden ikke påvirkes synderligt over tid.

Derudover får du også 128 GB indbygget hukommelse til apps, spil, videoer, billeder mv. Er det ikke nok, kan du selv opgradere hukommelsen med et SD-kort.

Batterioplevelse på det jævne men med wireless PowerShare

Samsung har bumpet batteristørrelsen gevaldigt op på S10. Der er nu et 3.400 mAh batteri i mod et 3.000 mAh i S9. Det større batteri og den nye processor giver dog ikke en voldsom god batterioplevelse på S10. Displayet på S10 er jo øget med 0,3 tommer, og det tærer naturligvis ekstra på batteriet. Ved moderat brug skal du regne med, at S10 kan holde i ca. 1½ dag med lidt held. Giver du den gas, skal du oplade inden aftensmåltidet, hvis du tager den ud af opladeren om morgenen. 

Uden at imponere får jeg godt og vel 4 timers tændt skærmtid henover en normal arbejdsdag. Egentlig er forbruget ikke voldsomt, når du bruger mobilen, men jeg er overrasket over S10’s forbrug i standby tilstand. Det er vel at mærke uden at have slået Always On-displayet til. Det lader dog til at være noget, der kan optimeres med softwareforbedringer fremadrettet. En direkte anvendelse af Androids egen adaptive batteriløsning ville givetvis hjælpe bedre på strømstyringen i standby-tilstand, men her satser Samsung på sin en egen strømstyringsmodel via deres One UI tilpasning af Android.

Når du så skal lade mobilen, har du heldigvis mulighed for at lade hurtigt op, hvor en fuld opladning ca. tager 1 time og 40 minutter. På 30 minutter får du 50% i tanken. Hvis du derimod vælger den trådløse opladningsmetode, så tager det ca. dobbelt så lang tid. Som standard får du en oplader med i æsken, men skal du lade op trådløst, skal du selv sørge for at tilkøbe denne.

Samsung har endvidere tilført en nyhed i form af Wireless PowerShare. Det giver dig mulighed for at oplade andre trådløse enheder, der kan modtage strøm trådløst. Det virker fint og faktisk markant bedre end Huaweis løsning på deres Mate 20 Pro. Men det er mere en show off-feature og bliver nok mest relevant i forhold til at oplade mindre enheder som fx trådløse høretelefoner. Men featuren er fed og kan bestemt imponere dem, der ikke kender til teknologien.

Kameraoplevelser fra øverste hylde

Galaxy S-Serien har ry for at levere nogle af de bedste kameraoplevelser på mobilfronten, og S10 er ingen undtagelse. Der er tre kameralinser med 12 megapixels på bagsiden af S10, og de kan hver deres ting. Det første kamera har optisk billedstabilisator og en variabel åbning, som styrer lysindtaget. Det andet kamera har ligeledes billedstabilisator samt 2 x optisk zoom uden reducering af kvaliteten, hvorimod det sidste kamera kan tage billeder i vidvinkel.

I dagslys tager S10 nogle fremragende billeder. Der er super fin gengivelse af farverne, og de er mere virkelighedstro, end de billeder S9´eren kan præstere. S10 har desuden bedre styring af lysindtaget, så lyse områder på billedet ikke bliver overeksponeret. Du kan se forskellen i ansigtet på de to billeder. Med S10 bliver baggrundet i dine billeder sløret (bokeh-effekt), og du kan tilmed vælge at sløre baggrunden på forskellig vis, hvilket giver ny dynamik til dine portrætfotos. Derudover er støjniveauet lavt, når du zoomer ind i billederne.

Billeder taget i aftenbelysning bliver også virkelig gode. Der kommer rigelige mængder lys ind, når den variable åbning i kameraet registrerer, at du tager et billede i mørke omgivelse. Gengivelsen er fin – dog lidt til den kolde side i forhold til S9’erens mere varme billeder. Stemningen er nok gengivet en anelse mere korrekt på S10´eren kontra S9, selvom den 1-år gamle topmodel også tager rigtig gode billeder i mørke. 

Video kan optages i en opløsning på 2160p ved 60 billeder pr. sekund. Når du benytter den højeste opløsning, er der dog ikke elektronisk billedstabilisering ved optagelserne. Ved optagelse i lidt lavere opløsning får du dog gavn af den elektroniske stabilisering. Her har du endda en funktion, der hedder “Super rolig”, hvilket gør optagelserne blødere end normalt. Det giver sådan nogle GoPro-agtige optagelser, som ser fede ud. Generelt bliver optagelserne på Galaxy S10 super flotte. 

Selfiekameraet har 10 megapixels med vidvinkelmuligheder, der i den grad også er blevet opgraderet. Det tager nogle vanvittig flotte selvportrætter, der leverer en høj detaljegrad. Farverne er også her naturtro, og sløringen bliver rigtig flot. Der er ligeledes skruet lidt ned for eksponering af lyse områder, så selvportrætter bliver mere naturlige i deres gengivelse. 

Med Galaxy S10 har du rig mulighed for at sætte dit eget præg på dine billeder og videoer, da du har en masse features i kamerasoftwaren. Du har endvidere Pro-Mode, hvor du selv kan justere alle de parametre, du ønsker.

Kameraerne i Galaxy S10 er altså virkelig gode, og det er efterhånden utroligt, hvad man kan få ud af så små mobilkameraer. DXO-Mark, der er specialister inden for test af mobilkameraer, vurderer Galaxy S10 til at være en af de mobiltelefoner med det bedste kamera på markedet pt

Android P med Samsungs nye one ui tilpasning

Samsung har for vane at lægge deres egen brugeroverflade oven på Android-versionen. Denne gang er ingen undtagelse, og på S10 er der endda kommet et nyt forsøg på at gøre oplevelsen bedre. Det kalder Samsung for One UI. Denne version er blevet slankere, knap så ressourcekrævende og mere strømlinet end deres tidligere “Samsung Experience”. Designet er stadig farvefyldt uden at være overdrevent. Der er lagt vægt på, at du skal kunne navigere i One UI med én hånd, hvorfor man kan trække indholdet ned i tommelfingerhøjde. Det er godt tænkt, og det er en væsentlig forbedring af tidligere versioner af Samsungs brugerflader. Dog mangler der lidt konsekvens over hele brugerfladen, da eksempelvis mappestrukturen ikke tillader samme smarte håndtering.

Derudover er der et hav af muligheder for at tilpasse menuen og mobilen, som du ønsker. De fleste af disse features er virkelig nyttige og giver god mening. Ros til Samsung for at genopfinde deres brugerflade.

Alle de forbindelsesmuligheder som hjertet begærer

Den nye processorteknologi i Galaxy S10 giver nu mulighed for CAT20 datahastigheder, hvilket svarer til hastigheder på hele 2 GB på download og 150 Mbit på upload. Det er vanvittige hastigheder, som dit teleselskab alligevel ikke kan levere. Ikke engang TDC’s netværk, der er Danmarks bedste, kan komme herop endnu.

Jeg har med Galaxy S10 oplevet fine hastigheder på up- og download på 4G og en god antennekvalitet på niveau med de bedste mobiltelefoner. Der er endvidere alt den WiFi-teknologi i Galaxy S10, du kan ønske dig, og alt kører snorlige.

Som noget helt nyt har du med Galaxy S10 endda mulighed for at benytte den nye WiFi-teknologi 802.11ax, der giver dig endnu mindre datatab på WiFi, end hvad vi er vant til på de mere udbredte 802.11 a/b/g/n/ac-netværk. Så har du en router, der understøtter denne nye teknologi, vil du få endnu mere stabilitet og fart over feltet. Så super fedt at den teknologi er implementeret.

Galaxy S10 er en rigtig lækker mobil - men skal du opgradere?

Der er ingen tvivl om, at Samsungs Galaxy S10-serien også nok skal blive en succes for Samsung i år. Her er altså tale om en rigtig lækker mobil, der leverer, hvad angår både kamera, display, lyd, hastighed og brugeroplevelse. Det er kun batterioplevelsen og lidt biometrisk knas, der forstyrrer helhedsoplevelsen.

Spørgsmålet er så, om det er værd at bruge de mange penge på en Galaxy S10? Har du i dag en Samsung Galaxy S9 eller S9+, er der ingen kvantespring i opgraderingen, hvorfor en udskiftning synes overdrevet, medmindre du virkelig er techy og har stor interesse i de nyeste mobiler. Er du på udkig efter en ny toptelefon, vil jeg helt sikkert anbefale, at du tager et kig på Galaxy S10-serien. Selvom prisen er høj, får du en smartphone, der har flere features og muligheder end andre toptelefoner, som samtidig tilbyder en helstøbt designoplevelse.

Find Samsung Galaxy S10 i vores webshop

Hos Fullrate opdaterer vi jævnligt vores webshop med de nyeste smartphones.
 
Læs mere om Samsung Galaxy S10 herunder.


 
 
 
 
 

Læs også:

Mobiltelefonens fødselsdag: En tur down memory lane

Mobiltelefonens fødselsdag: En tur "down memory lane"

Fullrates mobileksperter: De 6 største smartphone-tendenser i 2019

Fullrates mobileksperter: De 6 største smartphone-tendenser i 2019

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op