'
 
 
 
 
 
 


Samsung Galaxy S8: Samsung er tilbage i absolut topform [TEST]

Af Michael Berthelsen | Supportchef

1. maj 2017

Efter at Samsungs topmobil i efteråret gik op i røg, har der været ekstra meget på spil med lanceringen af de to topmodeller; Galaxy S8 og S8+. De skal genstarte Samsung som mobilproducent med innovative, flotte og konkurrencedygtige smartphones, der mest af alt er sikre for os forbrugere at benytte. Jeg har haft fornøjelsen af at teste Galaxy S8, der i den grad lever op til de meget store forventninger. Sydkoreanerne er tilbage med to mobiltelefoner, som konkurrenterne får utroligt svært ved at slå i år. Samsung er tilbage - like a Boss...
 

Formidabelt design med uovertruffent display

Samsung har forfinet sit i forvejen innovative edge-design fra 2016, og resultatet er mildest talt imponerende. Kurverne er blevet mere afrundede og bløde, designet mere symmetrisk, og du møder ingen skarpe kanter, når du betjener mobilen. Dette resulterer i, at Galaxy S8 føles utrolig behagelig og fløjlsblød at have i hånden.

Ligesom de seneste års Galaxy-topmodeller er S8 også en sandwich af glas og metal. Glasset er nyeste teknologi fra Corning, nemlig Gorilla Glass 5, og du er dermed endnu bedre beskyttet mod ridser og utilsigtede flænger ved tab og stød. Jeg anbefaler dog stadig, at du benytter et cover for ekstra holdbarhed, og fordi en ny skærm er noget bekostelig.

Valget af materialer samt designet gør, at Galaxy S8 virkelig føles helstøbt. Den giver ikke efter for vrid eller hårdfør behandling, og føles utroligt solidt bygget. Derudover er den selvfølgelig vand- og støvtæt med en IP68-certificering.

Grænserne, for hvor meget displayareal man kan få ind i en mobiltelefon, er gradvist rykket de seneste år. Der er ingen tvivl om, at displayet er hovedattraktionen ved Galaxy S8. Skærmstørrelsen er 5.8", og displayet fylder hele 83,6% af smartphonens forside. Det er imponerende! Samsung kalder det selv for "Infinity Display", fordi du får følelsen af kun at holde et display, når du står med S8 i hånden. Det ser fremragende ud, og er virkelig et innovativt skærmdesign.

Displayet er igen af typen Super AMOLED, der giver nogle meget livlige farver. Skarpheden er i top, da der er tale om et Quad HD display på 1440 x 2960 pixels med 570 pixel pr. tomme. Vær dog opmærksom på, at Galaxy S8 som standard er sat til en lavere opløsning for at spare ressourcer. Så skal displayet stå knivskarpt, skal du selv ind i indstillingerne og justere.

 
 • Samsung Galaxy S8 - Skærmopløsning
 • Samsung Galaxy S8 - Display
 
 

Kontrasten og betragtningsvinklerne er forbedrede ift. sidste års topmodeller. Der er fuld spark i lysstyrken og ingen problemer med at se skærmen i sollys. De internationale skærmspecialister DisplayMate er gået så langt til at udnævne Galaxy S8 og S8+ display til at være de bedste på markedet pt. Se hele DisplayMates test her

Samsung har formået at få det kæmpe 5.8" display ned i en formfaktor på 148.9 x 68.1 x 8 mm med en vægt på 155 gr. Det er stort set samme størrelse og vægt som den flade Galaxy S7 fra sidste år - bare med hele 0.7" mere. Flot!

For at holde bredden på mobilen nede, og størrelsen på displayet oppe, har Samsung valgt at ændre på det normale 16/9 format. I stedet er displayet i et 18.5/9 format. Mobilen bliver dermed længere, men gør den en anelse nemmere at betjene med én hånd pga. den mindskede bredde. Formatet betyder dog, at med mindre du har meget store hænder, vil du givetvis få svært ved at nå toppen af mobilen uden at justere grebet eller tage en ekstra hånd i brug.

Det nye format er endnu ikke tilpasset alle applikationer og videoer. Derfor afspilles nogle stadig i det gamle 16/9 format, hvilket resulterer i sorte rammer omkring displayet. Du kan vælge at strække billedet ud, så det passer ved videoafspilning, men så skærer du lidt af toppen på billedet. Du kan ligeledes vælge hvilke apps, der skal strækkes ud i det nye format.

 
 • Samsung Galaxy S8 - Video 16/9 format
 • Samsung Galaxy S8 - Video 18.5/9 format
 
 

Ny home-knap og flyttedag for fingeraftrykslæseren

Siden Galaxy S-serien så dagens lys i 2010, har Samsung benyttet en fysisk home-knap under displayet. Den har fra Galaxy S5 frem til Galaxy S7 også fungeret som fingeraftrykslæser. Men den æra er nu slut, og den fysiske home-knap er erstattet af en onscreen home-knap for at gøre plads til det enorme display.

Onscreen home-knappen giver et såkaldt hauptisk feedback ved tryk - en følelse af, at det er en fysisk knap, du aktiverer. Det virker sådan set ganske fint, og jeg har endnu ikke savnet den fysiske knap. Ved siden af den nye onscreen home-knap finder man stadig "tilbage"- og "sidst-benyttede-apps"-knapperne.

Desværre er fingeraftrykslæseren ikke indarbejdet i skærmen og den nye home-knap. I stedet er den blevet flyttet til bagsiden ved siden af kameraet. Det er en ergonomisk uheldig placering, og man skal i den grad føle sig frem for at nå og ramme den korrekt. Den burde i stedet have været centreret på bagsiden. Men rammer du, så virker den fint. Jeg oplevede kun få fejlregistreringer.

 
 • Samsung Galaxy S8 - Onscreen knapper
 • Samsung Galaxy S8 - Fingeraftrykslæser
 
 

Galaxy S8 er derudover udstyret med en USB-C indgang, monohøjttaler i bunden, et jackstik og et par mikrofoner. De resterende knap-placeringer er, som vi kender det på de fleste af Samsungs smartphones. Dog er der kommet en ny knap, der aktiverer en ny interaktiv assistent kaldet Bixby - det vender jeg tilbage til senere.

Øget mobilsikkerhed

Det virker til, at Samsung har valgt at kompensere for den lidt uheldige placering af fingeraftrykslæseren. Galaxy S8 kommer nemlig med både irisscanner og ansigtsgenkendelse som ekstra oplåsningsmetoder.

De virker begge fornuftigt, jeg har dog haft størst succes med ansigtsgenkendelsen. Dette kan sagtens hænge sammen med, at jeg bruger briller, hvilket Samsung også noterer, kan give længere oplåsningstid. Tilføjelse af ansigtsgenkendelse er et fint valg fra Samsungs side. Der har dog floreret videoer af, at denne oplåsningsmetode kan være nem at omgå. Jeg har forsøgt uden succes, så måske Samsung har lukket hullet.

 
 • Samsung Galaxy S8 - Mobilsikkerhed
 • Samsung Galaxy S8 - Sikker mappe
 
 
Oplåsning med fingeraftrykslæseren er dog stadig den hurtigste løsning. Så kan man finde sig til rette med placeringen, er den klart den bedste løsning for nu.

Siden Note 7 og A-serien fra 2017 har Samsung, som ekstra sikkerhedslag, tilføjet "Sikker Mappe". Her kan du tilføje applikationer, billeder, videoer m.m., som du ikke ønsker, at andre skal have nem adgang til. Den sikre mappe kan beskyttes med iris, ansigt, pinkode, mønster eller fingeraftryk.

Lydmæssig op- og nedtur

Lad os starte med det positive. Det medfølgende in-ear headset fra AKG er uden tvivl et af de bedste headsets, der nogensinde er blevet vedlagt en smartphone som standard-tilbehør. Lyden gengives klart og tydeligt med rigtig fin diskant og fornuftig bas.

Frakobler du headsettet, er det en hel anden lydoplevelse, der rammer dig. Samsung har valgt at holde fast i en enkelt højttaler, som er placeret i bunden ved siden af USB-C indgangen. Altså kun monolyd. Det kæmpe display nærmest tigger om, at du benytter mobilen i horisontal position. Det betyder, at du let kommer til at skærme af for lyden. Her havde det givet klart bedre mening at placere højttaleren på siden - som Samsung præsenterede på deres A-serie tidligere i år.

Læs også: Samsung Galaxy A5 (2017) - En midranger med store armbevægelser [TEST]

 
 • Samsung Galaxy S8 - AKG headset
 • Samsung Galaxy S8 - Højttaler
 
 

Ny chipteknologi med fart på, men uimponerende batteritid

Samsung Galaxy S8 og S8+ er de første mobiltelefoner, der benytter Samsungs egen Exynos 8895 processor, der bygger på en 10 nanometer teknologi. En fysisk mindre processor end den 14 nanometer processor, som var i sidste års topmodeller. Den fylder altså mindre i mobilen, og skulle desuden levere højere performance og trække mindre på batteriet. I følge Samsung skulle den levere op til 27 % højere ydelse og være 40 % mere strømeffektiv end sidste års processor. Processoren bakkes op af 4 GB RAM og 64 GB lagerplads, men du kan udvide med et microSD-kort, hvis de 64 GB ikke er nok.

I praksis føles processoren rigtig hurtig, når du bevæger dig rundt i mobilen. Der er ingen hakkende oplevelser, og når først en applikation er åbnet, kører det hurtigt uanset hvilken type spil eller app, du forsøger dig med. Dog oplevede jeg en lille forsinkelse ved åbning af nogle apps efter tryk på Home-knappen. Det er ikke specifikke applikationer, men det skete på tilfældige tidspunkter.

Ligeledes er tilgangen til fx Bixby præget af en forsinkelse. Det er ikke voldsomt generende, men burde ikke finde sted i en så effektiv processor. Hvis jeg derimod skifter Launcher (mulighed for at personliggøre sin hjemmeskærm), og derved går uden om Samsungs egen brugerflade, så er der endnu mere fart over feltet. Det tyder på, at det må være softwarebegrænsninger, der sænker applikationsopstarten. Dette vil givetvis blive løst i en softwareopdatering senere. Men ellers fungerer fx multitasking upåklageligt, og skift mellem applikationer sker uden problemer. Med det nye længere 18.5/9 format giver multitasking endnu mere mening, fordi to applikationer nemt kan være på skærmen samtidig.

Samsung Galaxy S8 - Multitasking


Sammenligner man med Galaxy S7 og S7 Edge, er der sket en lille opgradering i brugerfladens hastighed. Laver man endvidere diverse benchmarktests på hastigheden, er det tydeligt, at der er kommet ekstra power i den nye processor, og den påståede forbedring på 27 % passer meget godt. Derudover får du den dobbelte lagerplads ift. sidste års modeller.

Kigger man til gengæld på strømeffektiviteten, så mærkes den ikke helt så tydeligt på den nye processor. Det hænger givetvis sammen med, at det store display gør sit for at dræne det 3.000 mAh store batteri. Batteriet kæmper sig fint igennem en dag ved moderat brug, men går du til den, skal du forvente at lade op inden aftenkaffen. Går du på kompromis med mobilens ydelse, kan du få lidt ekstra holdbarhed i batteriperformance. Så det er ikke de store forbedringer på driftstiden ift. sidste års S7 og S7 Edge, som præsterede det samme.

Løber du tør for strøm, så er der heldigvis en hurtigoplader med i æsken som standard. Du får snildt 40 % batteri på 30 minutters ladetid. En fuld opladning tager ca. 1½ time.

15 minutter – 20 %
30 minutter – 40 %
45 minutter – 60 %
60 minutter – 80 %
Fuld opladninng - 1 og ½ time

Er du træt af opladerkabler, kan du glæde dig over, at Galaxy S8 også understøtter trådløs opladning. Det er smart og virker fint, selvom opladetiden bliver væsentlig forlænget. Du skal forvente ca. 1 time længere opladetid med en trådløs oplader fra Samsung. Den trådløse opladerstation er tilbehør, som skal tilkøbes.

At Samsung ikke har valgt at øge batteristørrelsen ift. Galaxy S7 hænger nok sammen med de udfordringer virksomheden ramte i efteråret. Deraf er der også indført et 8-trins batteritjek inden mobilen møder forbrugerens hænder og natbord. Det er et positivt tiltag, der viser, at Samsung har lært noget af de fejl, der blev begået.

Hello Bixby med Samsung Experience 8.1 oven på Android 7.0

Ligesom vi kender det fra Apples Siri, Google Assistant og Google Now, så siger Samsung nu også Hello til en ny assistent ved navn Bixby. Bixy har fået sin egen knap under volumenknapperne, og kan derudover også tilgås med et enkelt tryk fra hjemmeskærmen.

Med Bixby får du overblik over mails, vejr, nyheder, antal skridt, besøgte hjemmesider, kontakter du ofte bruger etc. Det er i sig selv ganske fint, om end det ikke er nær så gennemført som fx Google Now. Det bærer præg af manglende udviklingstid, og Samsung har da også været ude og fortælle, at assistenten ikke er helt udviklet endnu. Skal Samsung gøre sig forhåbninger om, at Bixby skal blive en succes, så skal der tilføjes flere og mere brugbare informationer, så Bixby som minimum kommer på par med de allerede udbudte assistenter i Android.

 
 • Samsung Galaxy S8 - Bixby
 • Samsung Galaxy S8 - Bixby Vision
 
 
Men Bixby er mere end blot informationsoversigter. Der er også Bixby Vision, der igennem kameraet tilbyder at finde information omkring produkter eller steder. Det virker på meget genkendelige produkter så som Coca Cola, men lidt skuffende så vækkede Fullrate logoet ikke genkendelse. Man kan håbe på opdateringer og forbedringer hos Bixby løbende.

Oven på Android 7.0 har Samsung tilføjet sin egen Samsung Experience skin, der giver Android en masse tilpasningsmuligheder. Det er nok en af de mest omfattende skins, der er tilføjet Android systemet, men Samsung Experience er blevet væsentlig mere stringent i sit udtryk ift. tidligere versioner. Dertil er der tilføjet nogle nye muligheder i "edge-panelet", som er adapteret fra Note 7, hvor du fx kan lave GIF-annimationer.


Stadig imponerende kameraoplevelse

Kameraet i Galaxy S7 kan nok betegnes som et af de bedste mobilkameraer i 2016. Det bagudvendte kamera på Galaxy S8 er lidt en gentagelse af sidste års succes. Samsung har holdt fast i de 12 megapixel, men til gengæld er der tale om et nyt kameramodul, som skulle resultere i endnu bedre billeder end forgængeren. Her skuffer Galaxy S8 heller ikke. S8 tager fremragende billeder i dagslys, der er stor ægthed i farvegengivelsen, detaljerne er flotte, og kameramodulet skaber meget lidt detaljestøj, når du zoomer ind.

 
 • Samsung Galaxy S8 - Kamera dagslys
 • Samsung Galaxy S7 - Kamera dagslys
 • Samsung Galaxy S8 - Kamera dagslys zoom
 • Samsung Galaxy S7 - Kamera dagslys zoom
 • Samsung Galaxy S8 - Kamera aften
 • Samsung Galaxy S7 - Kamera aften
 • Samsung Galaxy S8 - Kamera lav belysning
 • Samsung Galaxy S7 - Kamera lav belysning
 • Samsung Galaxy S8 - Kamera modlys
 • Samsung Galaxy S7 - Kamera modlys
 
 
Ift. Galaxy S7 er resultaterne lige en tand bedre med Galaxy S8, da farverne er mere virkelighedstro. Zoomes der ind på pigen i billedet, ses det, at farverne på huen er lidt mere udvaskede på Galaxy S7. I mørke omgivelser er der også sket forbedringer. Det er tydeligt på aftenbillederne, at der kommer ekstra lys ind i det nye kameramodul. Her bliver Galaxy S8 godt hjulpet på vej af den optiske billedstabilisering, der sørger for mindre slør i billedet ved bevægelse.

Der er kommet en masse nye muligheder i kameraindstillingerne, så du har mulighed for at tilpasse til dine behov. I pro-mode kan du selv indstille hvidbalance, lukketid m.m., eller du kan tage et portræt med selektiv fokus. Derudover er der kommet flere sjove effekter fx kaninøer, som man også kender fra Snapchat.

Det frontvendte kamera er blevet opdateret fra 5 megapixel til 8 megapixel. Der er kommet autofokus, så du nemmere kan få stillet skarpt i dine selvportrætter, og her er der ligeledes et væld af indstillingsmuligheder samt sjove effekter.

 
 • Samsung Galaxy S8 - Kamera-indstillinger
 • Samsung Galaxy S8 - kamera Pro-indstillinger
 
 

All you can eat af forbindelsesmuligheder

Samsung Galaxy S8 og S8+ er også de første mobiler, der understøtter CAT 16. Det betyder i teorien, at du kan få op til 1 gigabit datahastighed. Det er 1024 mbit i sekundet! Det er tvivlsomt, om nogen udbydere i DK kommer til at levere så høje hastigheder på 4G-netværket, men er der nogen, der kommer tæt på, så er det TDCs netværk.

Derudover understøttes de sædvanlige WiFi-standarder så som WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Dual-band, WiFi Direct og Hotspot. Du får selvfølgelig også de nyeste GPS- og Bluetooth-løsninger.

Skal du opgradere din Galaxy S7 til Galaxy S8?

Spørgsmålet er ofte om næste års model, er opgraderingen værd. Har du i forvejen en S7/S7 Edge, får du naturligvis nogle nyheder og forbedringer, hvor især det nye display er et stort plus. Du får nyeste processor, der leverer et hurtigere indtryk end den, der er i S7, og du får også lidt mere lagerplads. Der er småforbedringer i kameraet samt en bedre softwareoplevelse med Samsung Experience - især hvis Samsung får lavet en performanceopdatering af softwaren snarest. Men om opgraderingen er de knap 6.000,- værd, er et svært spørgsmål at svare på. Vil du have den mest innovative og lækre Android mobiltelefon på markedet pt., så er opgraderingen helt sikkert et must. Er du ligeglad med nyt design og skærminnovation, så skal du beholde din nuværende S7.

 
 • Samsung Galaxy S8 vs Samsung Galaxy S7 Edge
 • Samsung Galaxy S8 vs S7 modeller
 
 

Konklusion – S8 er næsten til topkaraktér

Samsung Galaxy S8 er en virkelig lækker mobiltelefon. Det er meget svært ikke at blive imponeret over, hvad Samsung har fået plads til i et meget fornuftigt format - omend det er anderledes, end hvad man er vant til. Den imponerer på stort set alle områder, især skærmen og designet er vanedannende, og er i en klasse for sig. Den ekstra finpudsning af softwaren mangler, men det er et spørgsmål om tid, før den kommer. Det er en fornøjelse, når en mobilproducent fornyer sig. Det har Samsung gjort, og er lykkedes med det meste. Velkommen tilbage, Samsung.

På plus-siden

- Innovativt design i kvalitetsmaterialer

- Utrolig lækkert og innovativt display

- Imponerende kamera

- Hurtig performance

- Vand-og støvtæt

Trådløs opladning

 

På minus-siden

- Placering af fingeraftrykslæser

- Uimponerende batteriperformance

- Monolyd


 
 
 
 
 

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op