'
 
 
 
 
 
 


Sådan sikrer du dig mod ransomware [TIP]

Hacking er en milliardindustri, og en af de mere givtige former for hacking er ransomware. Men hvad er ransomware, og hvordan undgår du at blive ramt?

Af Mads Pedersen | Redaktionen

11. september 2017

Der var engang, hvor det at blive hacket og få en virus var lig med, at der dukkede x antal popup-vinduer op med letpåklædte kvinder, når man blot ville finde en opskrift på farsbrød. Men sådan er det ikke længere. En helt ny type af hacking er ved at vinde indpas, og hvor vira, trojanske heste osv. falder ind under kategorien malware, skal vi nu til at vænne os til, at ransomware maler en større og større del af trusselsbilledet.

Hvad er ransomware?

Som den opmærksomme læser måske har observeret, optræder det engelske ord "ransom" i navnet - og heri ligger da også definitionen på ransomware. Ransomware er nemlig en slags virus, der går ind, krypterer, og låser alle dine billeder, dokumenter, programmer og lign. på computeren, så du ikke kan åbne dem.
 

Er du ramt af ransomware, kan det se ud som på billedet herover. Her er computeren ramt af GoldenEye-ransomwaren, der afkræver brugeren flere hundrede dollars i den elektroniske valuta BitCoin. Netop det elektroniske aspekt er alfa omega i ransomware. Det skal jo være noget nær umuligt for brugeren selv at dekryptere filerne på computeren, og brugeren skal derfor helst betale svindlerne på den anden side af skærmen. Dette beløb skal ikke være astronomisk højt, for flere tusinde dollars kan de færreste betale. I langt de fleste ransomware-sager er beløbet derfor et, der svarer til mellem 1.000 og 2.000 danske kroner. Men pengene skal ikke overføres via hr. og fru Danmark-løsninger så som MobilePay og hedengangne Swipp. Nej, skurkene benytter sig af den elektroniske valuta BitCoin, og overførslerne skal klares igennem den specielle internetbrowser Tor, igennem hvilken myndighederne har meget svært ved at følge brødkrummerne.
 

Hvordan undgår jeg ransomware?

Ligesom man kan fylde sig med vitaminpiller og stadig blive ramt af forkølelse, kan man heller ikke sikre sig 100% mod at blive ramt af ransomware. Der er dog nogle forholdsregler, man som bruger kan gøre sig, og disse forholdsregler er noget, de fleste kan være med på.


Hold Windows opdateret

Det er essentielt, at du sørger for at Windows, altså din computers styresystem, er opdateret. Dette foregår via tjenesten Windows Update, der fra fabrikken er installeret på din computer. Det er vigtigt, at man her sørger for, at opdateringer installeres automatisk. Er du typen, som gerne vil holde lidt hånd i hanke med, hvad der installeres af opdateringer, er det meget vigtigt, at du sørger for, at alle sikkerhedsopdateringer kommer igennem. Det er nemlig i sikkerhedsopdateringerne, at Microsoft får rettet de sikkerhedshuller, der måtte være og opstå i Windows.


Brug nyeste version af Windows

Det anbefales fra flere sider, at man så vidt muligt holder sig til den nyeste version af Windows for at være så sikret som muligt i kampen mod ransomware. Det betyder, at man gerne skal have Windows 10 eller Windows 8.1 installeret på computeren. Skulle man have det ældre styresystem Windows XP eller Windows 8 installeret på computeren, har Microsoft dog udgivet en såkaldt "patch", eller en lukning af et sikkerhedshul, til de to styresystemer ifm. det såkaldte WannaCry-angreb, der dog blot er ét ud af mange slags ransomware. Sikkerhedsopdateringen kan du hente nederst på denne side: https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/.


Hav et opdateret antivirusprogram installeret

Langt de fleste antivirusprogrammer tilbyder i dag ikke blot sikkerhed mod vira og lign. Der er i dag også indbygget ransomware-sikkerhed, der er med til at sikre dig.

Hos Fullrate kan du fx for 25 kr./md. tilkøbe en sikkerhedspakke, der består af antivirus, firewall, anti-phishing, forældrekontrol og selvfølgelig ransomware-sikkerhed på op til 5 computere. Det fungerende program i Fullrates sikkerhedspakke er F-Secure, der har høstet anerkendelse verden over for at være et af de bedre sikkerhedsprogrammer. Tjek bare den seneste test af antivirusprogrammer fra det uvildige østrigske firma AV-Comparatives, der har testet adskillige antivirusprogrammer. Her er F-Secure med i toppen sammen med andre programmer så som Bitdefender og Kaspersky.


Pas på vedhæftede filer i emails

Et af de nemmeste steder for folk med lyssky hensigter at entrere din computer, er via din mail.
Med få klik kan de sørge for, at du får en tilsyneladende uskyldig zip-fil fra en af dine bekendte, hvor der står noget med en sjov kat eller en gevinst i emnefeltet. Det er derfor utroligt vigtigt, at du sørger for at have din sunde fornuft med, når du åbner mails.

Et par huskeregler kan være følgende:
 • Har du bestilt noget på nettet?

  Ofte sender svindlerne ordrebekræftelser ud i en zip-fil på mail, men har du ikke bestilt noget fra en udenlandsk webshop, skal du derfor ikke modtage en ordrebekræftelse.

 • Venter du en mail med en vedhæftet fil?

  Medmindre en bekendt har sagt, at de sender dig en mail med en vedhæftet fil eller et program, bør du ikke åbne mailen.

 • Nej, du har ikke været usandsynlig heldig

  Vi har alle hørt historierne om nigerianske prinser, der retter henvendelse til dig for at udbetale en milliongevinst i et lotteri, du aldrig har deltaget i. Slet mails fra folk, du ikke kender, eller som du ikke mener at have noget med at gøre. Og nej, du er heller ikke enearving til kong Olferts milliardformue, hvis bobestyrere bare lige skal have dit kontonummer.

 • Står teksten på skralde-dansk?

  Er det svært at forstå, hvad der står i teksten, og ser det ud til at være blevet kørt igennem Google Translate, inden mailen blev sendt til dig? Så er sandsynligheden for, at det er fusk, temmelig stor. Slet derfor mails, du ikke forstår.

 • Er det for godt til at være sandt...

  ...så er det det nok. Er du det mindste i tvivl, så slet mailen.

Mac OSX og ransomware

Der var engang, hvor man som Mac-bruger kunne kigge hånligt over på Windows-brugerne velvidende, at man var uden for rækkevidde for vira og andre trusler på nettet. Men sådan er det ikke længere.

Som Mac-bruger er man i dag lige så meget i risikozonen som Windows-brugere, når det kommer til ransomware og andre internettrusler. Som Mac-bruger bør du derfor gøre dig de samme foranstaltninger som Windows-brugerne. For at være bedst muligt sikret mod folk med lyssky hensigter bør du derfor sørge for, at din Mac altid er 100% opdateret. Endvidere bør du også sørge for, at du har et antivirusprogram installeret samt følge de andre ovenstående råd. Så er du bedst muligt sikret mod angreb udefra.


Backup, backup, backup!

Der er et mundheld, der siger, at rigtige mænd ikke tager backup, men at de til gengæld græder meget. Det skal naturligvis forstås på den måde, at det er ufatteligt ærgerligt ikke at have taget sikkerhedskopier af konfirmationsbilleder, fakturaer osv., hvis uheldet skulle være ude. Vi kan derfor kun opfordre til, at du som minimum sørger for regelmæssigt at overføre vigtige sager til en ekstern harddisk eller lign., så du altid har dem liggende et andet sted end computeren. Du kan også uploade vigtige filer til skyen. Så er du også sikret i tilfælde af brand i huset mv. 
Læs også: Cloud storage: Gem din data i skyen [TIP]


Hvis uheldet er ude...

Skulle du være uheldig at blive udset som offer, anbefales det fra flere sider, at du ikke betaler løsesummen af flere årsager. Dels er der ingen garanti for, at slynglerne rent faktisk låser dine filer op. Som bruger kan du på ingen måde vide dig sikker på, om pengene bare ryger i forbrydernes lommer, som herefter intet gør ved dine filer. Dels er du med til at finansiere skurkenes forretning ved at betale løsesummen. Var der ingen i verden, der betalte løsesummen, ville der ikke være nogen forretning, og så ville ransomware hurtigt dø ud.

Skulle du være uheldig at være blevet ramt af ransomware, kan vi kun anbefale, at du får computeren slukket og frakoblet internettet, så du ikke spreder det videre til dine andre enheder på hjemmenetværket. Herefter er det en god idé at få computeren forbi en IT-specialist, så de kan forsøge at hive filerne ud. Det er trods alt bedre at være med til at finansiere hans legitime virke end forbrydernes lyssky forretning.

 
 
 
 
 

Læs også:


WiFi-standarder fra starten til i dag

WiFi-standarder fra starten til i dag

8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]

8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op