'
 
 
 
 
 
 


Torden og lynild! Sådan påvirker tordenvejret din router

Af Steen Garbers Enevoldsen | Netudviklingschef

9. juni 2017

Den nemme måde at finde ud af, hvor et tordenvejr ramte, er at spørge DMI, men man kan faktisk indirekte få svaret ved at spørge alle de Fullrate routere, som er installeret i de danske hjem. Årsagen til dette er, at et lynnedslag grundlæggende er en kortvarig voldsom elektrisk udladning, og sådan en skaber et kraftigt elektromagnetisk felt, der breder sig i koncentriske ringe fra nedslagsstedet. Dette felt kobler ind i de nedgravede telefonkabler, og skaber transienter (kortvarige stigninger i spændingsniveauet). Når en transient rammer en DSL-router, bliver signalet kortvarigt overdøvet. 

Forestil dig, at du lytter koncentreret til en svag stemme fra en person i den anden ende af lokalet, og midt i sætningen er der pludselig en, der råber BØH lige ind i dit øre. Det ‘bøh’ gjorde, at du missede et par ord fra den samtale, du lyttede til. Det er præcis det samme, der sker i lyntransient-i-router tilfældet, hvor datatrafikken kortvarigt overdøves af det elektriske “BØH”. Resultatet er, at modtageren registrerer at der i det pågældende sekund, var en eller flere fejl. 

Internetprotokollen TCP håndterer fejlene ved at bede afsender om at gensende de tabte pakker, og normalt bemærker man det som bruger slet ikke. Er lynet tæt på, kan antallet af fejl være så stort, at linket mellem router og central brydes, og må genforhandles. Dette tager op til et minut, og vil derfor bemærkes, hvis man sidder aktivt og bruger nettet. 

Vi snakker dog stadig den indirekte effekt af et lyn, der rammer i nærheden. Skulle det ske, at lynet laver en direkte træffer i din installation, så er resultatet ganske meget mere dramatisk. Din router dør – sammen med en del af den elektronik, der er forbundet til netværket i huset. Her er et eksempel på en DSL-installation, som har oplevet et lidt for kærligt “bøh” fra et lyn.
 
Man kan sige, at Thor forventer LYNhurtigt internet! :P

Timelapse af hvordan tordenvejret ramte 6. juni 2017. En blå prik er en DSL-linje, som er fejlfri. En rød prik er en linje, som har oplevet mindst et fejlbehæftet sekund i den forløbne periode. Hvert frame i videoen svarer til 15 minutter.


 
 
 
 
 

Læs også:

WiFi-standarder fra starten til i dag

WiFi-standarder fra starten til i dag

Hvad er en Dual-SIM mobil?

Hvad er en Dual-SIM mobil?

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op