'
 
 
 
 
 
 


5 gode råd til et stærkt password

Af Lasse Schou Rasmussen | Redaktionen

04. oktober 2019

Vi kender det allesammen. Du skal oprette en ny profil og det kræver en ny adgangskode. Aghr!
Du ved godt den ikke skal være magen til dine andre passwords, men måske falder du alligevel i fælden og bruger det samme password flere steder. Eller også gør du som man skal og opretter et nyt langt og svært gætteligt password, som til gengæld er umuligt at huske, når du samtidigt skal huske alle dine andre passwords.

Nedenfor kan du læse vores guide til et stærkt password, og hvorfor det er vigtigt at sikre dine enheder bedst muligt. 

hvorfor er et stærkt password vigtigt? 

Enheder der indeholder private informationer, bærer en risiko, for at blive udnyttet af indtrængende personer. En af de mest almindelige måder hvorpå hackere trænger ind på computere, er ved at gætte passwords. Korte, simple og ofte brugte adgangskoder giver ubudne gæster nem adgang og kontrol over din enhed og det er derfor vigtigt at have en stærk adgangskode. Jo sværere et password er desto mindre er risikoen for, at du bliver offer for uønsket besøg. 

5 gode råd til et stærkt password

  • Dit password bør indeholde mindst 16 karakterer (gerne flere)
  • Byg dit password sammen af forskellige ord i en ikke meningsfuld sammenhæng 
  • Dit password bør aldrig bruges på mere end én enhed 
  • Husk at skifte dine passwords regelmæssigt og mindst en gang om året. Jo ældre et password er, jo større risiko! 
  • Dit password bør aldrig skrives ned og gemmes (kun ved hjælp af en password manager)
Man hører ofte, at man skal benytte specialtegn i sit password, men det forholder sig faktisk sådan, at længden af passwordet betyder meget mere for styrken, end om du bruger specialkarakterer eller ej.

En måde hvorpå du nemt kan overholde førnævnte regler, er ved hjælp af en såkaldt password manager. En password manager er en software-applikation som lagrer de brugernavne og adgangskoder, som du har oprettet på diverse online profiler og platforme. Ved brug af en password manager, bliver det langt mere overskueligt for dig, at skabe dig et overblik over dine forskellige brugernavne og adgangskoder. 

Hvad er lastpass?

LastPass er et eksempel på en sådan software. Ved at downloade LastPass som en software til din computer eller som en applikation på din smartphone, kan du ved ét login få adgang til din fortrolige data som fx brugernavne og adgangskoder.  

Sådan gør du

  • Download LastPass til din computer, tablet, smartphone eller hvor du ellers logger ind 
  • Opret konto med brugernavn og én lang, stærk adgangskode
Efter oprettelse af en bruger vil LastPass gemme dine brugernavne og adgangskoder til de platforme, du efterfølgende logger ind på. Hvis du er logget ind med LastPass, skal du ikke længere bekymre dig om, at huske dit brugernavn og din adgangskode ved login, da dette automatisk bliver udfyldt. 

Generér stærke password med lastpass

Det er også muligt at få LastPass til at generere stærke adgangskoder. På denne måde bliver det nemt for dig, at have stærke og forskelligartede adgangskoder på alle dine platforme, blot du husker adgangskoden til din LastPass profil. Når du er logget ind med LastPass med fx din mobil, tablet eller computer, så vil gemte brugernavne og adgangskoder automatisk blive synkroniseret, så du ikke behøver huske brugernavn og kodeord til fx Facebook eller MIT FULLRATE. 

Obs! Det er derfor meget vigtigt, at du logger ud af LastPass, hvis du er logget på en enhed, som ikke er din egen private.

Gem også andre af dine fortrolige oplysninger

Som en ekstra mulighed tillader LastPass også lagring af andre fortrolige oplysninger. Du kan oprette noter, hvori du fx kan skrive dine forsikringsoplysninger, WiFi-adgangskoder eller medlemsnumre. På denne måde mindskes risikoen for, at det ender i de forkerte hænder. Yderligere er det muligt, ligesom med brugernavn og adgangskode, at tilføje bank- og betalingsoplysninger, hvilket gør online-shopping nemmere.

dit vigtigste password 

Til password manageren skal du naturligvis også bruge et password og lige netop det skal du selv kunne huske. Med en password manager er det særdeles vigtigt, at: 
  • Du kan huske passwordet - hvis du glemme det, så taber du samtlige af dine passwords 
  • Det skal være så svært at knække som muligt - hvis passwordet bliver knækket, så er der adgang til alle dine andre passwords

Modtag vores nyheder direkte i din indbakke

Kunne du lide denne appbefaling? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag flere tips og tricks fra Fullrate.


 
 
 
 
 

Læs også:

Appbefaling: NemID nøgleapp

appbefaling: Nemid nøgleapp

Se om dine facebookdata er blevet lækket [tip]

Se om dine facebookdata er blevet lækket [tip]

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op