Nokia 8 - Connecting people again
[TEST]

Fra starten af 2017 har den finske virksomhed HMD udgivet fire mobiltelefoner med det hæderkronede Nokia-navn; relanceringen af Nokia 3310, Nokia 3, Nokia 5 og Nokia 6. Det har været budget- og mellemklassemobiler, der har ramt det danske marked. Nu er HMDs bud på en topmobil ankommet i skikkelse af Nokia 8 - en spændende mobil til en fornuftig pris med nyeste hardware, Carl Zeiss dual-kamera, ren Android-version, et støv- og stænktæt alu-design og ikke så mange dikkedarer.

Michael Berthelsen | Supportchef
Af Michael Berthelsen | Supportchef

Meget klassisk design

Hvem har ikke på et tidspunkt ejet en Nokia-mobil? De fleste husker nok Nokias klassiske ringetone samt  branding, hvor to hænder mødes.
Den nostalgi forsøger HMD i den grad at spille på med Nokia 8, hvor både emballage og opstartslyd, vækker minder. Det gør kun unboxing og opsætningsseancen endnu mere interessant, og efterlader en rar følelse af genkendelsens glæde.

Når du får pillet Nokia 8 ud af æsken, er det en aluminiumskrop, der møder dine håndflader. Fronten er dækket af Gorilla Glass 5, der smyger sig gnidningsløst ud til aluminiummet, og efterlader ingen skarpe kanter, som generer. Kun antennelinjerne bryder aluminiummet i top og bund. Mobilen har den velkendte pudeform på bagsiden, og materialevalget giver en kvalitetsfølelse, der er i top. Den er solidt bygget, og giver ikke efter ved vrid eller anden hårdhændet håndtering. Det kølige aluminium føles behageligt, men behandlingen af materialet gør, at overfladen er meget glat, hvilket har resulteret i, at jeg har været ved at tabe den adskillige gange. Derfor anbefaler jeg, at du smider den i et cover. 

Designvalget er relativt konservativt, ligefrem lidt kedeligt efter min mening, men det følger naturligvis den designretning, som også er taget for Nokia 3, 5 og 6. Nokia 8 er en klassisk candybar mobil, som vi kender det fra før, mobilproducenterne eksperimenterede med nye skærmformater, buede kantafslutninger osv.

Trenden inden for mobiltelefoner i 2017 har været kant-til-kant-displays, men det har HMD tilsyneladende overhørt, for der er masser af kant på Nokia 8. Du får 69,4% skærmareal, så selvom der er tale om et 5,3" display, er målene relativt store på mobilen: 151.5 x 73.7 x 7.9 mm. Det er nogenlunde samme størrelse som Oneplus 5, der har 0,2" større display. Nokia 8 kan godt håndteres med én hånd uden, at tommelfingeren går i kramper, men det havde pyntet, hvis der var mindre kant hele vejen rundt.

Power- og volumeknapperne er placeret på højre side, og en enkelt simkort-skuffe findes på venstre side. I bunden er der er ladeindgang samt en højttaler og mikrofon. I toppen er der fundet plads til et jackstik. Aluminiumsbagsiden prydes af et dual-kamera med Carl Zeiss-optik samt en blitz. Nokia 8 er IP54-certificeret, hvilket betyder, at den "kun" er støv- og stænktæt. Den kan altså tåle at få lidt regn på sig, men du skal ikke tage den med i poolen.

 • Nokia 8 - Design og kamera
 • Nokia 8 - Design og knapper
 • Nokia 8 - Design og bund
 • Nokia 8 - Design og top
 • Nokia 8 - Design og fullbody bagside
 • Nokia 8 - Design og fullbody front
 
 

Fingeraftrykslæser på det jævne

HMD har valgt at placere fingeraftrykslæseren på fronten af Nokia 8. Den er nem at ramme, og låser generelt op med en fornuftig hastighed - dog uden at imponere ligesom Huawei P10 og Mate 9 Pro. Jeg har oplevet lidt længere oplåsningstid, hvis mobilen har ligget urørt i et stykke tid. Det er dog ikke noget, der har generet voldsomt.

Fingeraftrykslæseren bruges også som hjemknap, når du navigerer i menuen. Her kan en let berøring hurtigt få dig tilbage til hjemmeskærmen, og det fungerer rigtig fint. Ved siden af fingeraftrykslæseren er der oplyste kapacative knapper - den ene er tilbageknap, mens den anden giver dig mulighed for at tilgå de sidst åbnede applikationer. Du kan selv justere, hvor lang tid der skal være lys i knapperne, efter skærmen er aktiveret.


 

Fint display med flot opløsning

Nokia 8 er udstyret med et 5,3" IPS LCD display med en opløsning på 1440 x 2560, og leverer en QHD-oplevelse med 544 pixel pr. tomme. Displayet er rigeligt skarpt, og du ser ingen pixels. Det ses fint i sollys, har fine farver og kontraster, og betragtningsvinklerne er fornuftige, ikke fantastiske, men fornuftige.

På IPS LCD displays, som er baggrundsbelyste, gengives hvid ofte rigtig flot, hvilket de også gør på Nokia 8. Derimod bliver sort grålig, og det ses tydeligt i Nokia 8´s Always On Display; Glance, der er Nokias svar på et informationspanel, når mobilen er inaktiv. Her er den mørke baggrund, især i mørke omgivelser, grå.

Udover klokken, dato og batteristatus viser Glance dig mistede opkald, indkomne emails, SMS´er samt kalenderaftaler.
Du kan sætte Glance til at timeoute fra 1 til 20 minutter, hvorefter skærmen går helt i sort (fordi skærmen slukker). Tager du herefter mobilen op, aktiveres Glance igen.

HMD har valgt at droppe notifikationslampen til fordel for Glance. Idéen er god nok, men når du ikke bliver informeret om andre notifikationer end ovenstående, fremstår Glance mangelfuld. Dér er Samsungs Always On Display mere gennemført.


Android i sin reneste form med flot opdateringsfrekvens 

HMD har ved lanceringen af deres nye Nokia 3, 5 og 6 proklameret, at de har satset på en stort set utilpasset version af Android. Nokia 8 er derfor ingen undtagelse. Der blændes op for Android 7.1.1, når du tænder mobilen. Eneste sted jeg kan se, at HMD har pillet, er Glance og kamerainterfacet. Derudover har HMD reklameret med månedlige sikkerhedsopdateringer, hvilket holder stik indtil videre. Jeg har modtaget tre opdateringer i den tid, hvor jeg har testet Nokia 8, og mobilen har også oktobers sikkerhedsrettelser installeret. Det er godt arbejde.
Derudover lover HMD i skrivende stund, at Android 8 er på vej snarest. Det gør selvfølgelig Nokia 8 interessant for dem, der gerne vil have det nye styresystem hurtigst muligt.


Snappy performance

Nokia 8 er udstyret med Qualcomms nyeste processor - den ottekernede SnapDragon 835. Den gør Nokia 8 til en fornøjelse at navigere i. Der er ingen lag i menuer, eksekvering af apps, og multitasking sker gnidningsløst. Den trækker alt, hvad man smider efter den.

Til at supplere motorkraften er der smidt 4 GB arbejdshukommelse i samt 64 GB lagringsplads. Du kan udvide med et microSD-kort på op til 256 GB, hvis den indbyggede lagerplads ikke er nok.

 

Batterioplevelse over gennemsnittet

Selvom batteriet på 3.090 mAh er gennemsnitligt, præsterer Nokia 8 langt bedre end gennemsnittet på driftstiden. Den strømeffektive Qualcomm-processor samt rene Android-version giver en rigtig fin batterioplevelse. Ved moderat brug kan jeg sagtens få to hele arbejdsdage til at gå, inden jeg skal have fat i laderen. Giver jeg den gas, får jeg omkring fem timers tændt skærmtid på én opladning under fornuftige dækningsmæssige forhold. Det er i den grad mere end godkendt.

Nokia 8 understøtter Qualcomms Quickcharge, hvilket gør opladning rigtig hurtig. Især fra 0-50% er der fart på.
Opladning kan kun foregå via USB-C indgangen i bunden af mobilen, da Nokia 8 ikke understøtter trådløs opladning. Du får dog kvikladeren med i salgsæsken, så det er positivt.

Opladetider på Nokia 8 fra 0%:

 • 15 minutter = 25%
 • 30 minutter = 47%
 • 45 minutter = 63%
 • 60 minutter = 76%
 • 75 minutter = 88%
 • 90 minutter = 95%
 • 1 time og 50 minutter = Fuldt opladt

Gode billeder i dagslys

Kameraerne i Nokia 8 er blevet til i samarbejde med Carl Zeiss. Der er tale om et dual-kamera, hvor du får to 13 megapixel kameraer - ét med farvesensor, der også har optisk billedestabillisering, og ét med monokromsensor. Med dette kamerasetup kan du bl.a. lave portrætfoto med sløret baggrund - bedre kendt som bokeh-billeder.
I kamera-appen, der som tidligere nævnt er justeret til af HMD ift. Androids originale, har du masser af indstillingsmuligheder, hvor du kan slå diverse opfriskende filtre til, vælge panorama-mode, slå HDR til/fra og meget andet. Hvis du manuelt vil fifle med kameraoutputtet, er der selvfølgelig også en manuel-mode med eksponeringskompensation/eksponeringsværdi, hvidbalance osv.
HMD har i deres markedsføring lagt meget vægt på en såkaldt "bothie-effekt”. Det går ud på, at front- og bagkamera aktiveres på samme tid, så du får et billede af begge motiver, når du trykker på udløseren. Jeg kan godt se det sjove ved featuren, hvis man er glad for selfies med vennerne, men spår den ikke til at have succes på den lange bane. I øvrigt er det allerede afprøvet, uden succes, af en konkurrerende producent.

Billederne taget med Nokia 8 bliver gode i dagslys. Der er fine og virkelighedstro gengivelser af farverne, og der er godt med detaljer i slutresultatet. Zoomer du ind i billederne, kan du selvfølgelig godt se en anelse billedstøj, men det kommer man sjældent uden om i mobilkameraer. Jeg vil vurdere, at Nokia 8 næsten er på højde med de bedste topmobilers kameraer i dag - mobiltelefoner som Samsung S8 og Sonys Xperia XZ Premium er lige en anelse foran på billedkvaliteten, men Nokia 8 gør det godt.

Oftest har mobilkameraer også udfordringer, når mørket falder på. Nokia 8 er ingen undtagelse, og her er distancen til andre topmobiler større. Der lukkes ikke så meget lys ind i linsen som på konkurrerende mobiler, hvilket gør, at billederne bliver noget mørke. Nærstuderer man aftenbillederne ses det også, at farverne bliver en anelse udtværet, når der zoomes ind.

Frontkameraet er et 13 megapixel vidvinkelkamera med autofokus. Det tager nogle rigtig gode selfies med masser af detaljer, og farverne gengives flot uden alt for meget kontrast i resultatet. Både front- og bagkamera kan optage i 4K-kvalitet.

 • Nokia 8 - Billede i dagslysNokia 8 - Billede i dagslys
 • Nokia 8 - Billede i dagslysNokia 8 - Billede i dagslys
 • Nokia 8 - Billede i dagslysNokia 8 - Billede i dagslys
 • Nokia 8 - Billede i dagslys (zoomet ind)Nokia 8 - Billede i dagslys (zoomet ind)
 • Nokia 8 - Billede med Bokeh-effektNokia 8 - Billede med Bokeh-effekt
 • Nokia 8 - Bokeh-effekt (zoomet ind)Nokia 8 - Bokeh-effekt (zoomet ind)
 • Nokia 8 - Billede taget i aftenbelysningNokia 8 - Billede taget i aftenbelysning
 • Nokia 8 - Billede taget i aftenbelysning (zoomet ind)Nokia 8 - Billede taget i aftenbelysning (zoomet ind)
 • Nokia 8 - Billede taget ved lav belysningNokia 8 - Billede taget ved lav belysning
 • Nokia 8 - Billede taget ved meget lav belysningNokia 8 - Billede taget ved meget lav belysning
 
 


Nyeste forbindelsestyper

Da Nokia 8 har Qualcomms nyeste processor installeret, burde der følge teoretiske datahastigheder med på 1 Gbit/s. Men HMD har neddroslet processoren, så du "kun" kan opnå 450 Mbit/s, hvilket svarer til CAT9. Du går dog ikke glip af noget, da dit teleselskab alligevel ikke understøtter så høje hastigheder. Ikke engang TDCs netværk kan være med her, selvom det er det bedste i Danmark. Jeg har testet datahastigheder på 70 Mbit/s, hvilket er godkendt, da jeg får samme hastigheder på andre topmobiler på samme lokation.
Uden at kunne foreligge nogen videnskabelig test, har jeg i min testperiode oplevet lidt problemer med antennen. Hvor mine andre testtelefoner har haft udfordringer, har Nokia 8 haft decideret manglende forbindelse. Så antennen virker ikke synderlig stærk. Bor du i et område med svagt signal, skal du være opmærksom på, at Nokia 8 kan give udfordringer med at opretholde signal.

Med Nokia 8 får du også nyeste Bluetooth- og WiFi-standarder, og du skulle dermed være godt dækket ind til at streame højhastighedsdata i hjemmenetværket. Du er ligeledes godt rustet, hvis du ønsker at have både et arbejds- og privatnummer i din mobil. Du har nemlig mulighed for at benytte microSD-kortskuffen til et ekstra simkort - i så fald mister du pladsen til microSD-kortet.

 

Kan du høre, hvad du ser?

Nokia 8 er udstyret med en enkelt højttaler i bunden. Den spiller ok, men kan blive lidt skinger, hvis du skruer helt op. Der mangler lidt dybde i grundtonerne, og bassen er svær at høre, men den kan gå an til almindelig videokigning og spil. Skal du bruge den til musik, anbefaler jeg det medfølgende headset. Det er et relativt standard in-ear headset, der spiller ok. Her får du dog lidt for meget bas og for lidt diskant. Du får desuden ekstra øredutter med i æsken, så der er, hvad du skal bruge for at få en acceptabel lydoplevelse.

Samtalelyden er ellers god. Jeg har ikke haft svært ved at høre, hvad der bliver sagt, og jeg har ingen klager fået fra dem, der har været i den anden ende.

Konklusion - fint første forsøg på en topmobil

Nokia 8 er et rigtigt fint første forsøg fra HMD på at lave en topmobil. Til prisen, på lige over 4.000 kr., får du bestemt rigtig meget for pengene. Det er en meget klassisk mobiltelefon med rigtig fin performance over det meste af linjen. Med den utilpassede Android-oplevelse får du adgang til hurtige opdateringer - noget som alt for få mobilproducenter kan levere. Nokia 8 er stadig et par svipsere fra at ramme bullseye, men søger du en “no nonsense”-smartphone, kan den bestemt være interessant. Velkommen tilbage Nokia.

Nokia 8 - karakter 8 ud af 10

På plus-siden

 • Pris
 • God og skarp skærm
 • Snappy
 • God batteritid med hurtig opladning
 • Ren Android med flot opdateringsfrekvens

På minus-siden

 • Lidt stor ift. skærmstørrelsen
 • Ingen notifikationslampe med mangelfuld Glance-informationspanel
 • Lidt skuffende højttalerlyd
 • Kamera har lidt udfordringer i aftenbelysning
 • Antennen har lidt udfordringer

 
 
 
 
 

  undefined
   Nokia 8
   4.28400
   1495.178
   Se mere


  Alternativ til Nokia 8

  Der er en del mobiltelefoner på markedet, der er i konkurrence med Nokia 8. Du kan kigge mod den kinesiske producent Huawei og deres P10, som blev lanceret i foråret. P10 er et andet godt bud på en topmobil, der er til at betale. Den ligger i samme prisniveau som Nokia 8, har topydelse, dual-kamera og en fin skærm. Designet et lidt mere afrundet, men P10 er ligeledes produceret i aluminum og glas.

  Læs også: Huawei P10 - Potent, prægtig og pålideligt [TEST]

  Send
  *Skal udfyldes

  NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
  skal du kontakte kundeservice.

  Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

  Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

  Luk

  Har du brug for hjælp?

  Ring mig op