'
 
 
 
 
 
 


Motorola Moto E4 – Førsteklasses budgetmobil [TEST]

Flere og flere mobilproducenter har, i kampen om forbrugerne, øget fokus på mere budgetvenlige smartphones. I takt med, at priserne på topmodeller stiger, er der åbnet et marked for billigere mobiler, som stadig kan opfylde manges behov. Ofte skal man indgå nogle kompromisser, når man køber en billig mobil, men med Motorolas nye Moto E4, er der kun få. Moto E4 overrasker positivt, især til prisen på kun ca. 1.200 kr. 

Af Michael Berthelsen | Supportchef

27. juli 2017

Fornuftigt design i Gorilla Glas og plastik

Bagsiden af Moto E4 har et pudeformet design med et aftageligt bagcover i hård plast. Udformningen gør, at Moto E4 føles behagelig, når man holder den i hånden. Kanter og hjørner er fint afrundede, og selvom der er tale om et plastikcover, føles Moto E4 godt bygget, og giver ikke efter for vrid.

Moto E4 måler 144.7 x 72.3 x 9.3 mm, og har en vægt på 151 gram. Det er en fornuftig størrelse, og den er nem at håndtere med én hånd. Kanterne rundt om displayet er dog lidt store, så displayet på 5” (Gorilla Glass 3) fylder kun 66% af mobilen.
Man kan naturligvis godt mærke og føle, at Moto E4 er lavet i plastik, men det betyder ikke så meget for det designmæssige helhedsindtryk, der overordnet er positivt.

Jeg har testet den grå version, hvor plastikcoveret har et aluminiumslook, hvilket ser ganske flot ud.

 
  • Motorola Moto E4 - design
  • Motorola Moto E4 - bagside
 

Nu med fingeraftrykslæser

Knapperne på Moto E4 er placeret som på de fleste smartphones. En fornemt groftrillet power knap på højre side i tommelfingerhøjde, der gør den nem at finde, med volumeknapperne ovenover. Sidst, men ikke mindst, er der en fingeraftrykslæser på fronten under displayet. Yes, du læste rigtigt, en fingeraftrykslæser! Noget, som sjældent ses hos budgetmobiler.

Fingeraftrykslæseren er en berøringsfølsom flade, der giver et såkaldt hauptisk feedback ved berøring. Der er altså ingen fysisk knap, du kan trykke på. Den reagerer fint, og du er hurtigt inde på hjemmeskærmen. Der er heller ingen nævneværdige fejlregistreringer, så den er bestemt godkendt.

Som udgangspunkt virker fingeraftrysklæseren kun som sikkerhedsfunktion samt slukknap ved ét langt tryk. Du kan dog også benytte den til at navigere i menuen, hvis du ikke ønsker at bruge de on-screen knapper, der er sat som standard. Du ændrer det under ”Moto Actions”, hvor du vælger ”OneNav-knap” – herved forsvinder on-screen knapperne, og du benytter i stedet fingeraftrykslæseren til navigation.

Skærm i HD

Moto E4 byder på et fornuftig IPS LCD display med en opløsning på 1280x720 pixels. Der er altså tale om et HD-display, dog ikke FullHD. Displayet tilbyder 294 pixel pr. tomme, og er fint skarpt.

Farvegengivelsen er fornuftig uden at være prangende eller overeksponeret, og betragtningsvinklerne er fine. Hvid gengives pænt, mens sort får en mere grålig fremtoning, hvilket er kendetegnende for LCD displays.

Der er rigeligt med kontrast og lysstyrke i displayet, så man får ikke store problemer i direkte sollys. I mørke omgivelser har man mulighed for at skrue godt ned for lysstyrken, er det ikke nok, kan man slå "blåt filter" til, så displayet er ekstra behageligt at se på - uden blå nuancer.

Læs også: Få bedre søvn: Sådan undgår du blåt lys fra din mobil og tablet [TIP]

Fin performance med fremragende batteritid

Moto E4 er udstyret med en Mediatek-processor med 4 kerner. Mediateks processorer bruges tit i budgetmobiler, men det ikke ofte, at man ser dem benyttet i mobiler lanceret i Danmark.

Til daglig brug er der rigeligt med fart på Moto E4. Applikationer åbnes og eksekveres i tilfredsstillende fart, navigation og sideskift i menuerne kører flydende, og multitasking fungerer acceptabelt. Selvfølgelig kan man godt mærke forskel på en processor i en topmobil, men generelt fungerer hastigheden tilfredsstillende uden for mange irriterende pauser. Moto E4 håndterer også ressourcekrævende spil acceptabelt, så man ikke mister føling pga. langsom hastighed. Der er dog lidt længere loadetid ved eksekvering af større spiltitler så som Asphalt 8. Men helt bestemt en godkendt oplevelse.

Der er desuden 2 GB RAM til arbejdshukommelse samt 16 GB indbygget lagerplads. Du kan tilføje et SD-kort for mere hukommelse.

Motorola har valgt at installere et 2.800 mAh udskifteligt batteri i Moto E4. Det kombineret med displayets opløsning og en strømeffektiv processor giver en fremragende batteritid. Jeg har uden problemer kunne få over to dages moderat brug ud af Moto E4. Endvidere har jeg, på én enkelt opladning, fået over seks timers tændt skærm tid ud af den. Husker ikke umiddelbart, hvornår jeg sidst har oplevet det. Så godt arbejde, Motorola!

Når du så endelig løber tør for strøm, og skal have den i den medfølgende oplader, så får du straks armene ned igen. Moto E4 understøtter hurtigopladning, men det gør den medfølgende lader ikke.
En fuld opladning tager +3 timer.

Opladetider
15 minutter - 10 procent
30 minutter - 17 procent
45 minutter - 26 procent
60 minutter - 37 procent
1½ time - 50 procent
3 timer og 15 minutter - Fuldt opladt

Kamera med aftenudfordringer

Moto E4 er udstyret med et 8 megapixel kamera med autofokus og LED blitz. I dagslys tager kameraet nogle fornuftige billeder. Farverne virker naturtro, omend detaljegraden halter en smule, hvis man kigger billederne efter i sømmene. Kameraet er dog fint i daglig brug, især hvis du alligevel kun ser billederne på din mobil.

Mørke omgivelser giver til gengæld nogle udfordringer for Moto E4. Det er tydeligt, at det ikke er meget lys, der lukkes ind i linsen/optikken. Billederne er mørke og lettere grynede, og der forekommer en del billedstøj. Du kan selvfølgelig slå LED blitzen til, men det giver kun mening ved billeder taget relativt tæt på motivet.

Frontkameraet er på 5 megapixel. En fin detalje er, at der også er tilføjet blitz til frontkameraet, så du er klar til selfies – også i mørke omgivelser. Billederne, der tages med frontkameraet uden blitz, mangler farver og detaljer. Så selvom der ikke har været meget sommer endnu, bliver man mere bleg, end hvad tilfældet er.

OK lyd

Lyden leveres af en enkelt højttaler, der er placeret bag bagcoveret i nederste højre hjørne. Første tanke jeg fik var, at det bør give problemer, hvis mobilen ligger på ”ryggen”. Men plastikvalget gør, at lyden uden problemer kommer ud af mobilen. Den lyd, der kommer ud, er rigelig høj og klar så ingen problemer her.
Samtalelyden er ligeledes fin. Jeg har ikke haft svært ved at høre, hvad der bliver sagt, og jeg har ingen klager fået fra dem, der har været i den anden ende.

Nyeste version af Android

Med Moto E4 får du nyeste tilgængelige version af Android - nemlig 7.1.1. Det er meget sjældent, at budgetmobiler kan prale med nyeste styresystem. Ikke engang Samsungs Galaxy S8 har i skrivende stund fået den nyeste version, så det er godt arbejde af Motorola. Motorola har derudover fortalt, at de vil sikkerhedsopdatere Android-versionen på Moto E4 så længe som muligt.

Motorola har lavet meget få tilpasninger til Android 7.1.1, så du får næsten den rene Android-oplevelse. De ændringer, der er lavet, giver ekstra value for money – bl.a. et display-sneak-peek, hvor du hurtigt får overblik over indholdet i beskeden ved et enkelt tryk på den.
I stedet for et "Always on display", som fx Samsung tilbyder, får du et overblik over indkomne notifikationer ved blot at løfte Moto E4 op eller tilte den, når den ligger på bordet. Det er smart, og mindre strømkrævende end hvis informationen hele tiden er tilgængelig på displayet.

Forbindelser på budget

Med Moto E4 er du rimelig godt dækket ind, når det gælder opkoblingsmuligheder. Du har teoretisk mulighed for 4G-hastigheder op til 150 Mbit via CAT4, og jeg har testet fine 4G-downloadhastigheder på op til 90 Mbit. Du har naturligvis også mulighed for at benytte WiFi-opkobling, og Moto E4 understøtter 802.11 b/g/n og hotspot. WiFi tilbydes altså kun på 2,4 GHz, hvilket betyder, at du ikke får de helt store WiFi-hastigheder som 5 GHz kan tilbyde.

Du får endvidere mulighed for at benytte 2 simkort samtidig, da Moto E4 understøtter Dual-SIM.

Læs også: Hvad er en Dual-SIM mobil?

Konklusion: Moto E4 er alle pengene værd og mere til!

Motorola Moto E4 er en rigtig god mobiltelefon - især til prisen. Jeg er overrasket over, hvor meget man får for den relativt lave pris. Det er en god allround mobil, der tager sig godt ud, og performer fornuftigt over det meste af linjen. Du får endda fingeraftrykslæser og den nyeste Android-version med oven i. Er du på udkig efter en ny mobil, og ikke vil betale for en topmobil, så er Moto E4 noget for dig. Snyd ikke dig selv for et kig på den.

Motorola Moto E4 8.5/10

Plus

- Pris
Fremragende batteritid
Fin performance
Fingeraftrykslæser
Dual-SIM
Nyeste Android version

 

 

Minus

- Kamera(er) med udfordringer
Mangler 5 GHz WiFi

 


 
 
 
 
 

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op