'
 
 
 
 
 
 


Hvad er forskellen på en budget, mellemklasse og High-end mobil

Af Lasse Schou Rasmussen | Redaktionen

11. december 2019Producenterne inddeler ofte deres mobiler  i forskellige 3 klasser; budget, mellemklasse og high-end. Dette skyldes, at producenterne gerne vil differentiere mellem deres mobiler og tilbyde noget til alle uanset, hvilket behovet man har. Budget-modellerne er typisk en del billigere, da der er sparet på materialer og indholdet af features og egner sig godt som en ”Min første smartphone”, mens high-end modellerne til dem, der ønsker det nyeste og smarteste med mest indhold på markedet.
 

Hvad er en budget-mobil?

En budget-mobil (også kaldet low-end) er en mobil, der dækker de flestes basale behov i en smartphone. Den kan ringe, sende SMS/MMS, indeholde apps, sende mails og gå på internettet. Den har ofte et kamera – men tager ikke imponerende billeder i opløsning, som de dyrere modeller gør.

Mindre batterikraft

En anden ting, der ofte er sparet på, er batteriet. Ofte ligger mAh (milliampere-hour) i den lavere ende, hvilket betyder, at mobilen kan holde batteri i kortere tid. Hvis man til gengæld ikke har det store behov for at spille og bruge apps, har størrelsen af batteriet ikke den helt store betydning.

Mindre ydeevne

I budget-mobiler har producenterne ofte valgt at spare på processoren og RAM, hvilket har betydning for mobilens evne til at arbejde hurtigt og multitaske. Igen er dette mest til gene, hvis man hopper mellem apps og spiller på mobilen.

Kvaliteten?

Der er ikke kræset for detaljerne på samme måde som ved de dyrere modeller, og ofte er en budget-mobil lavet i plastik - også skærmen. Mobilen føles derfor ikke lige så lækker som de dyrere modeller, og skærmen er mindre hårdfør, hvilket betyder, at der nemmere kommer ridser. Det er dog muligt at købe skærmbeskyttelse i hærdet glas til mobilen, så den bliver bedre sikret, hvis man fx skulle være så uheldig at tabe den.

Lav pris

Netop materialevalg har meget at sige ift. prisen. Det er netop også noget, der karakteriserer en budget-mobil - prisen er lav.

Er en budget-mobil noget for dig

En budget-mobil kan sagtens være rigeligt for nogen. Hvis man primært bruger mobilen til mails, opkald, SMS/MMS, og ikke tillægger features som knivskarpe billeder, fingeraftrykssensor og en farverig skærm den store betydning - så kan en budget-mobil sagtens være det rigtige valg for dig!
 
Budhets-mobiler kan fx være Samsungs J-serie eller Huaweis Y-serie.

Hvad er en mellemklasse mobil?

En mellemklasse mobil (også kaldet en mid-range mobil) har de fleste features som topmodellerne fx fingeraftrykssensor. Der er ofte gjort lidt ekstra ud af look og feel ift. budget-modellerne - dog ikke helt så meget som hos topmodellerne - til gengæld er den mere prisvenlig.

Mellemklasse vs high-end materialer

Skridtet fra en mellemklasse mobil til en high-end er ofte kortere end fra en budget til en mellemklasse. Det ses tit, at en mellemklasse model ligger tæt op ad topmodellens design. Forskelle kan fx være at screen-to-ratio (hvor meget skærmen går til kant) er en smule mindre på mellemklasse modellen, og der kan også være gjort lidt mere ud af finish på topmodellen, fx at den er fremstillet i børstet metal eller hele mobilen - bagside og ramme - er lavet i metal.

En mobil i mellemklassen kan godt være lavet i plast, men så er det i en bedre kvalitet end hos budget - faktisk kan plastik være at foretrække, da mobilen ikke er så glat som ved metal. Skærmen på en mellemklasse er ofte af glas, og detaljerne er mere gennemført end ved bugdet-mobilerne - knapperne er mere behagelige at trykke på, kanterne er afrundede etc.

Topfeatures?

En anden måde producenterne adskiller en mellemklasse mobil fra en high-end, er ved at undlade særlige features, som kun topmodellen har. Det kan fx være, at den ikke er vandafvisende, ikke har Dual-kamera eller ikke understøtter hurtig-opladning.

Andre ting producenterne kan skrue på ved mellemklasse ift. high-end, er, ligesom ved budget; batterikapacitet, ydeevne og kameraopløsning.

Der er dog altid afstikkere, da især de kinesiske mobilproducenter forsøger at skubbe grænserne for, hvad en mellemklasse mobil kan indeholde af high-end specs. Fx Honor 8, som er fra producenten Huawei. Den skulle være en mellemklasse mobil, og prisen er også i det niveau. Men den er proppet med topklasse specs, der er på niveau med high-end modellerne. Derfor er det vigtigt at kigge på specifikationer og sammenligne mobiler, da det kan overraske.

Læs også: Stor test af Honor 8

Hvad er dit behov?

Da en mid-range mobil ligger tæt på high-end segmentet, kan det godt betale sig at kigge på, hvor meget og hvad, man har behov for - set ift. det ekstra en topmodel koster. Har du ikke behov for at tage de allerbedste billeder, og står du ikke rigtigt i situationer, hvor det kunne have været rart med en vandafvisende mobil, så kan det måske sagtens være rigeligt med en mid-range mobil.

En mid-range mobil indeholder nok til de fleste. Er du heavy user og bruger din mobil meget i løbet af dagen; spiller, ser film, har en masse apps kørende, går meget på de sociale medier eller browser meget på nettet, kan det være en god idé at opgradere til en mobil med mere batterikapacitet - og hvis mid-range modellen ikke har hurtig-opladning.

Du kan også kigge på sidste års high-end-modeller. Lidt groft sagt kan man sige, at forrige års model automatisk bliver en mid-range mobil, når der kommer en ny udgave da der er kommet bedre specs siden forgængeren. Men det er stadig rigtig gode specs, til en lavere pris.

Eksempler på mid-range mobiler er Samsungs A-serie og Huaweis P Lite serie.

 

Hvad er en high-end mobil?

En high-end mobil, også kaldet en topmodel, er mobilproducenternes fineste - og dyreste - mobil. Det er disse mobiler, man skal gå efter, hvis man vil have det nyeste og bedste på markedet.

Cremen

Når mobilproducenterne laver deres topmodeller, propper de dem med det bedste, de kan tilbyde på nuværende tidspunkt. Der er skruet helt op for batteritid, kamera-teknologi og ydeevne samt design og finish. Er man heavy-user, altså bruger sin mobil rigtig meget, er det klart en topmodel, man skal kigge på. Men igen, sammenlign altid specs - også med mid-range mobilerne.

Hos Samsung udgør S-serien topmodellerne. De sidste 2 år er Samsung udkommet med 2 udgivelser af deres topmodeller, nemlig en flat version samt en Edge version. Apple har før i tiden ikke kørt med forskellige klasser af deres telefoner, men er kun gået ud en enkelt high-end iPhone. Dette har dog ændret sig lidt de seneste år, hvor vi både har set en iPhone 5c og en iPhone SE.

Sidste års model

High-end mobiler kan godt være ret dyre, og synes man, at prisen er i overkanten, kan man tage et kig på sidste års topmodel. Disse er ofte stadig lækre og har rigtig gode specs - til en lavere pris end nuværende topmodel.

Skal du vælge en topmodel?

Hvis du vil have det allerbedste, der er på markedet pt., så ja.

 


 
 
 
 
 

Læs også:

Hvad er en Dual-SIM mobil?

Hvad er en Dual-SIM mobil?

Hvad er en dumbphone?

Hvad er en dumbphone?

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op