'
 
 
 
 
 
 


Huawei Mate 10 Pro - mekanik fra øverste hylde [TEST]

Huawei har efterhånden markeret sig så bredt på det danske marked, at der næsten er lige så stor fokus på lanceringen af deres topmodeller som hos de store konkurrenter Samsung og Apple. Det kulminerede sidste vinter med Mate 9 Pro, der virkelig blev taget godt i mod af anmeldere og købere. Vi gav selv Mate 9 Pro karakteren 9.5 for den vellykkede mobil, den var, og stadig er.

Nu er Huawei klar med efterfølgeren; Mate 10 Pro. Den byder på et nyt skærmformat, nye materialevalg, hurtigere processor og endnu bedre kamerasetup. Læs her om Huawei har fortsat det flotte arbejde fra sidste års topmodel, og om du skal skifte din Mate 9 Pro ud.

Af Michael Berthelsen | Supportchef

15. december 2017

Elegant vandtæt design

Mate 9 Pro var en lækkert designet mobil med aluminiumsbagside og letafrundet glasdisplay på fronten. Denne gang har Huawei valgt at benytte Gorilla Glas på både for- og bagside, kun afbrudt af en aluminiumsramme, der holder det hele sammen. Buerne er flyttet til bagsiden, og fronten er blevet helt plan. Den nu buede bagside gør, at Mate 10 Pro føles endnu mere behagelig at have i hånden, og intet generer håndfladerne, når man benytter den. 

Huawei Mate 10 Pro er utrolig indbydende at se på. Det fullblown glasudtryk, som er mere eller mindre standard i topmodeller i dag, har virkeligt betydet, at Huawei er gået et skridt i den rigtige designretning for Mate Pro-serien. At Mate 10 Pro er helt produceret i glas, betyder også, at den er afvisende overfor støv og vand, helt eksakt en IP67-certificering, men dette er også kun forventeligt i en topmodel i dag.

Mate 10 Pro er udstyret med et stort 6" display, hvilket gør, at Huawei lægger sig i sweetspottet mellem Samsungs Galaxy S-serie, hvor S8 har 5.8", og S8+ har 6.2". Det er godt set for sammen med det nye skærmformat i 18:9, får du en mobil, der er stor, men alligevel ikke for stor til at håndtere med én hånd. Målene er stort set som sidste års Mate 9 Pro, 154.2 x 74.5 x 7.9 mm, dog tilføjet 0.5" i skærmareal pga. skærmformatet, og vægten er 178 gr.

Om det er det komprimerede designs skyld, forkert valg af hardware, eller blot min testmodel, det skal jeg lade være usagt, men jeg har haft lidt udfordringer med, at vibratoren opleves svag. Man skal virkelig have stramme bukser på for, at man kan mærke, at den vibrerer, hvilket har været en irritation. 

 • Mate 10 Pro anmeldelse - Design
 • Mate 10 Pro anmeldelse - Mate 9 Pro sammenligning

Og væk var jack-stikket

Den største ændring ift. knapper og indgange er sket i bunden af Mate 10 Pro. Jack-stikket er nemlig forsvundet. Huawei inkluderer dog en adapter, der giver dig mulighed for at koble dine 3.5 mm hovedtelefoner til via USB-C indgangen, selvom det selvfølgelig betyder, at du skal have endnu en anordning med dig.

Ellers reagerer knapperne prompte, og har en dejlig kliklyd og -følelse, når du aktiverer dem.

Huawei har endvidere bibeholdt IR-senderen, så du igen i år har mulighed for at styre dine IR-enheder fra din mobil - noget mange mobilproducenter ikke har i deres line-up.


 

Endnu en lynhurtig fingeraftrykslæser

Huawei har gennem tiden ændret mening om fingeraftrykslæserens placering. På Mate 10 Pro skubber det store skærmareal fingeraftrykslæseren om på bagsiden igen.

Fingeraftrykslæseren var imponerende i Mate 9 Pro, og det kan godt være, at Huawei har ændret på placeringen, men effektiviteten er der ikke ændret ved. Den er vanvittig hurtig og responsiv, og det er sjældent, at mobilen har fejlregistreret min finger.

Dertil skal det nævnes, at aftrykslæseren er placeret i en rigtig god højde, centralt på bagsiden, så man nemt kan nå den med pegefingeren. Eneste ting, man kan sætte en finger på, er, hvis man har våde fingre. Der kommer den lidt til kort.

God skærm, men nedgraderet opløsning

Det nye skærmformat i 18:9 giver altså Huawei mulighed for at presse et endnu større display ind i Mate 10 Pro. Det giver mobilen et skærmareal på hele 80,9%, hvilket gør kanterne, hele vejen rundt, minimale. Det er derfor en fornøjelse at benytte Mate 10 Pro, da man får oplevelsen af at stå udelukkende med et display i hånden.

Displayet er AMOLED, hvilket er mit foretrukne, da det giver knald på farverne, og sort virkelig er sort. Det er også tilfældet her, hvor det er en fornøjelse at benytte skærmen. Detaljerede gengivelser med masser af tryk på kontrast og farve.

I forhold til Mate 9 Pro er displayet i Mate 10 Pro dog nedgraderet. Der er nu tale om et Full HD-display, hvor sidste års model havde et QHD-display. Jeg kan godt se forskel, men i daglig brug gør det ikke den helt store forskel i displayoplevelsen.

At opløsningen er nedgraderet betyder til gengæld, at det vil give en bedre driftstid - og farverne er stadig mere livlige på Mate 10 Pro end på Mate 9 Pro. I sollys er displayet også nemt at se.

Så alt i alt en rigtig god displayoplevelse trods en nedgradering af opløsningen.

Hurtig performance med kunstig intelligens på fosterstadiet

Huawei har igen i år selv produceret deres processor. Der er tale om en strømeffektiv otte-kernet Kirin 970 processor - nu med kunstig intelligens i form af en såkaldt Neural Processing Unit. Det skulle give hjælp i daglig brug ved genkendelse af dine handlemønstre, hvilke apps du benytter mest og bedre motivgenkendelse i kamera-app'en.

Jeg har undertiden ikke mærket den store forskel fra denne intelligente processor set ift. fx Kirin 960 i Mate 9 Pro. Dog virker det til, at den i kamera-app'en kan genkende det scenarie, man står i, når der tages billeder. Ellers ser jeg ikke den store forbedring. Selvfølgelig er det også kun de spæde skridt mod en intelligent mobiltelefon.

Udover 128 GB lagerplads, der ikke kan udvides, er der smækket 6 GB arbejdshukommelse i, der supplerer den hurtigere processor. På intet tidspunkt, i testperioden, har jeg haft problemer med RAM-forbruget. Apps åbnes og eksekveres hurtigt, der er ingen hakken og stammen, når du navigerer i menuen, og multitasking sker lynende hurtigt og helt gnidningsløst.

Er den så hurtigere end Mate 9 Pro? Ja, en anelse, men ikke specielt mærkbart i daglig brug. Der er lidt mere fart på åbning af apps, men man skal være meget utålmodig, før forskellen irriterer.

Android 8.0.0 + Huawei skin med stram strømstyring

Mate 10 Pro er født med den allernyeste Android-version; Oreo 8.0. Det er en af de første mobiler, der så at sige fødes med den version direkte fra salgsæsken. Det betyder flere nye funktioner, bl.a. picture-in-picture funktionen, hvor du i nogle applikationer, fx Google Maps, kan minimere app'en, så den lægger sig på hjemmeskærmen, og du samtidig kan åbne og benytte andre apps.Ovenpå Android 8.0 har Huawei, traditionen tro, lagt sit eget skin. For nemhedens skyld har de valgt at døbe versionen 8, så den følger Android. EMUI 8 giver en masse muligheder for tilpasninger i softwaren, herunder bevægelsesstyring, temaændring og minimering af skærmarealet. Dermed er der rig mulighed for at tilpasse mobilen til netop dit behov.

EMUI 8, i samarbejde med den nye intelligente processorer, betyder endvidere en hård strømstyring af eksempelvis applikationer, der kører i baggrunden. Det er selvfølgelig smart, at de bliver holdt i kort snor, så de ikke æder alt for meget af batteriet, men jeg har adskillige gange oplevet, at apps, jeg normalt forventer at blive notificeret af, simpelthen er lagt i dvale. Jeg har prøvet at give de rigtige tilladelser, men jeg skal have app´en åben, før jeg igen får notifikationer. Dermed falder idéen med push-beskeder ret meget til jorden. Mit bedste gæt er, at det vil blive lempet i fremtidige softwareopdateringer.

Usammenlignelig batterioplevelse

Med den strømeffektive processor, den hårde strømstyring, det neddroslede display og et batteri på hele 4.000 mAh, er der lagt i ovnen til en god batterioplevelse. Den forventning indfries i den grad!

Jeg har uden problemer haft masser af strøm tilbage på mobilen efter en mobilkrævende arbejdsdag. Jeg får uden problemer over to dages brug - giver jeg den rigtig gas, får jeg tæt på 7 timers tændt skærmtid, og det er endda med WiFi og 4G-forbindelse kombineret. Det har jeg ikke oplevet før, og er intet mindre end fantastisk.

Når Mate 10 Pro så endelig løber tør for strøm, skal den lades med den medfølgende hurtig-lader. Her går det stærkt. Du får hele 90% ved 1 times opladning, og en sjatopladning på 15 minutter giver 30% strøm, hvilket jeg har oplevet som nok til en hel arbejdsdag. Så virkelig imponerende ladetider.
 

opladetider

 • 15 minutter = 30%
 • 30 minutter = 58%
 • 45 minutter = 77%
 • 60 minutter = 90%
 • 75 minutter = 96%
 • 85 minutter = 100%

God lyd, tæt på stereo

Det er dejligt, at Huawei igen i år har satset på at levere lyd fra to højttalere. En højttaler i bunden, hvor størstedelen af lyden kommer fra, der suppleres af "ørehøjttaleren", som dog leverer lyd på et andet niveau end højttaleren i bunden. Suppleringen giver en form for stereo-oplevelse i horisontal placering, og det er bestemt værd at foretrække frem for en enkelt højttaler.

Lyden ved samtaler er rigtig fin, og det gælder begge veje for opkaldet.

Kamera

Igen i år bydes der på Leica-hardware, som på papiret tilfører endnu bedre billeder til brugeren, især aftenbilleder - noget som Mate 9 Pro fik lidt hug for sidste år.

De to Leica-linser er på henholdsvis 20 og 12 megapixel, har optisk billedstabilisering, og giver mulighed for at lave 2 x zoom uden kvalitetstab. De to linser kan i samarbejde lave de såkaldte bokeh-portrætbilleder (sløret baggrund) samt en masse andre tilpasninger af dine billeder.

Billederne taget med Mate 10 Pro er virkelig gode. Bedre end sidste års topmodel. Detaljegraden i billeder taget i dagslys er højere, og farverne er mere livlige og nøjagtige. Der er ikke en kæmpe forskel, men det kan ses, når man nærstuderer billederne. Bokeh-billeder bliver også gode, og baggrunden sløres fint. Zoomes der ind i billedet, kan man dog godt se, at der er et par steder, hvor effekten udtværer lidt for meget i omridset på motivet, men det er småting.

Så er der aftenbillederne. Der har de nye linser fra Leica, i samarbejde med softwarebehandlingen, også formået at gøre lysindtaget bedre, og forskellene er til at få øje på. Zoomer man ind i billedet, kan man også se, at farverne og detaljegraden er højere i aftenbelysning.

Mate 10 Pros kamerasetup til stillbilleder er på højde med andre toptelefoners, og endvidere er der mulighed for at optage video i 4K og FullHD.
 
 • Mate 10 Pro anmeldelse - Bokeh-effektMate 10 Pro - Bokeh
 • Mate 10 Pro anmeldelse - Foto i dagslysMate 10 Pro - Foto i dagslys
 • Mate 10 Pro anmeldelse - Foto i dagslysMate 10 Pro - Foto i dagslys
 • Mate 10 Pro anmeldelse - Foto i lav belysningMate 10 Pro - Foto i aftenbelysning
 • Mate 10 Pro anmeldelse - Foto i lav belysning (zoom)Mate 10 Pro - Foto i aftenbelysning (zoom)
 • Mate 10 Pro anmeldelse - Foto uden belysningMate 10 Pro - Foto i lav belysning

Selfie-Pro

Selfie-shooteren er et 8 megapixel kamera, hvor du også har mulighed for at lege med bokeh-effekter. Her er der tale om digitale bokeh-portrætbilleder, da der kun er ét kamera på fronten. Her hjælper softwaren med til at sløre baggrunden, og resultatet er fornuftigt.

Generelt bliver selvportrætterne rigtig fine med god detaljegrad og nøjagtige farvegengivelser. Du har endvidere mulighed for at lege med forskellige filtre, så du bl.a. kan blive mere glat i huden, end du allerede er.

Stærk antenne

Huawei Mate 10 Pro er den første mobil, der giver dig mulighed for at koble op med CAT18-antenneteknologi. Det betyder i teorien hastigheder på 1200 Mbit pr. sekund. Det understøtter dit teleselskab ikke endnu, men man kan roligt sige, at der er fart over feltet, og du hermed er fremtidssikret.

Antennen er i øvrigt rigtig god, og hvor jeg normalt oplever problemer med andre toptelefoner, har Mate 10 ikke svigtet eller givet udfordringer.

Derudover har du mulighed for at koble op på de nyeste WiFi-standarder så som WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct og hotspot. Så alt er forberedt til en god streaming-oplevelse - ude som hjemme.

Konklusion - skal jeg bytte min Mate 9 Pro ud?

Det kan undre mig, at Huawei har bibeholdt den vejledende pris på 5.999 kr., altså samme pris som sidste års topmodel; Mate 9 Pro. Det gør kun Mate 10 Pro endnu mere tiltalende (selvom 5.999 kr. selvfølgelig er mange penge), især i disse tider, hvor Samsung og Apple skruer deres priser (gevaldigt) op.

Med Mate 10 Pro får du nogle tilføjelser, som Mate 9 Pro manglede; vandtæt design, bedre kamera, endnu bedre batteritid og mere skærmareal. Men du må også gå på kompromis med displayopløsningen, det manglende jack-stik, den lidt stramme strømstyring og en svag vibrator.

Mit råd er: Hvis du har en Mate 9 Pro, som du er rigtig glad for, skal du holde dig til den. Er du på udkig efter en ny toptelefon, skal du se på Mate 10 Pro. Den har, hvad man kan forvente af en toptelefon i dag - og lidt til.

Huawei har lavet et godt stykke arbejde med Mate 10 Pro, men det er altid ærgerligt, når enkelte kompromisser skal indgåes. Uden dem havde Huawei fået topkaraktér.
Huawei Mate 9 Pro får 9.5/10

På plus-siden

 • Lækkert, kompakt og vandtæt design
 • Cover med i salgsæsken
 • Batteri- og ladetid
 • Performance
 • Kamera
 • Lyd og billede
 • Pris

På minus-siden

 • Svag vibrator
 • Manglende jackstik
 • Strømstyringen er for voldsom
 • Det er ikke muligt at udvide hukommelsen

 
 
 
 
 

På udkig efter en anden fed mobil fra Huawei?

Er du ikke på udkig efter en topmobil til et højt prispunkt, så tag et kig på Huaweis andre mobiler her eller læs vores test af Huaweis super fede mellemklasse mobil; Honor 8.
 

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op