'
 
 
 
 
 
 


Hvad er forskellen på megabit og megabyte?

Det kan give grå hår, når spilopdateringer eller download af nye spil skal føles som en tur op ad Alpe D’huez på en gammel havelåge - på trods af, at man downloader med en hastighed på 60Mbit/s. Midt i al frustrationen skal man holde tungen lige i munden; man opererer nemlig med to forskellige termer, ”byte” og ”bit”, og de to kan nemt forveksles. Så hvad er forskellen? Det får du svar på her.

Af Oliver Gravers | Redaktionen

4. september 2017

Forskellen mellem bit og byte er ganske simpelt faktoren otte. En byte angiver således 8 bit.

Både megabit og megabyte angiver (fil)størrelser. På samme måde angiver både megabit/s og megabyte/s overførselshastigheder. Det afgørende for om en overførselshastighed angives, er ikke, om det er bit eller byte, men om tidsdimensionen “/s” (= per sekund) er med i betegnelsen.

Hvorfor hedder det bit/s fremfor byte/s

Hvorfor overhovedet tale om bits når vi er vant til at snakke om bytes? For at finde årsagen skal vi helt tilbage til datatransmissionens unge dage, hvor hastighederne for det første var så lave, at bit/s gav mening. Det kunne fx være nogle af de tidlige modems i 1970’erne, som overførte med ”svimlende” 300 bit/s. Dernæst foregik transmission i den tidlige begyndelse så at sige ”bit for bit” (man sendte én bit ad gangen), hvor moderne transmissionsteknikker sender mange parallelle bits ad gangen.

Terminologien har blot bidt sig fast, og alle ved, hvad et 100 Mbit/s link er, men siger man et 12,5 Mbyte/s, så er det i princippet fuldstændig korrekt, men det ”lyder forkert”.

Hvor lang tid tager det, at downloade 1 GB?

Umiddelbart kan man snydes til at tro, at en downloadhastighed på 1 megabit pr. sekund betyder, at en filstørrelse på 1 megabyte kan downloades på ét sekund. Det er her, at det bliver tricky.

Det forholder sig således, at 1 megabit rent faktisk kun svarer til 1/8 af megabyte. Det betyder derfor, at man skal bruge en downloadhastighed på 8 megabit for at downloade 1 megabyte filstørrelse på 1 sekund. Men selv dette udsagn er faktisk ikke helt korrekt, da vi så ikke tager højde for overhead. Hvis en fil skal sendes over et netværk, skal information om afsender, modtager, filtyper, størrelse, redundante data til fejlkorrektion osv. inkluderes. Denne metainformation optager i sig selv plads, og derfor kan man sige at for at sende én megabyte på ét sekund, kræver det en downloadhastighed på MINDST 8 Mbit/s.
 

Hvis vi fx tager udgangspunkt en filstørrelse på 1000 megabyte (1GB)... For at kunne downloade en fil af den størrelse på et sekund, kræver det en downloadhastighed på 8000 megabit/s (+ overhead), hvilket må formodes at være en kende urealistisk. Hvis vi derimod antager, at man har en downloadhastighed på 60 megabit/s – hvor lang tid vil det i så fald tage?

Det korrekte svar afhænger af overhead, som igen afhænger af hvilken accessteknologi, du har. For lethedens skyld definerer vi overhead til at være 10%. Regnestykket ser dermed således ud:


 
 
 
 
 

Læs også:

WiFi-standarder fra starten til i dag

WiFi-standarder fra starten til i dag

6 nyttige apps til din rejse [TIP]

6 nyttige apps til din rejse [TIP]

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op