'
 
 
 
 
 
 


Ferietips: Sådan tager du perfekte billeder med din smartphone

Af Andreas Bjørk Tousig | Redaktionen

20. juni 2019

Sommerferien lurer lige rundt om hjørnet, og mange af os skal ud at rejse. Men så opstår dilemmaet: skal du tage dit store spejlreflekskamera med, eller kan du ”nøjes” med at tage billeder med din smartphone?

Før i tiden skulle man huske sit engangskamera, digitalkamera eller spejlrefleks, når man skulle ud at rejse. I dag er vores smartphones dog blevet så smarte, at de nærmest kan tage professionelle billeder. Der er dog bare et par tricks, du bør kende til, før du begynder at lege mesterfotograf med din telefon. I denne artikel ser vi derfor nærmere på, hvad din smartphones kamera rent faktisk kan og guider dig til at kunne tage de bedste billeder på ferien.

 

OPSUMMERING:

  • Tag så mange billeder som muligt
  • Fokuser på dit motiv
  • Drop telefonens zoom-funktion
  • Rengør linsen
  • Giv dine billeder det sidste touch med Snapseed
01

Skyd løs!

I modsætning til dit gamle digitalkamera, hvor du skulle time det perfekte billede, kan du med din smartphone tage hundredevis af billeder på få sekunder. Derefter vælger du det billede, der sidder lige i skabet, og så skal du bare huske at slette de restende. Det er måske ikke så relevant, hvis du skal tage et panoramabillede af den flotte udsigt på ferien, men skyder du billeder af et motiv i bevægelse, kan det være guld værd! På den måde er du næsten sikker på ikke at ende med et uskarpt billede.

Men hvordan gør du så det, tænker du måske? Det er så simpelt at selv familiens yngste og ældste medlemmer kan være med. Alt du skal gøre er at holde en af telefonens volumenknapper inde – altså dem du bruger til at skrue op og ned for lydstyrken. Derefter kan du blot trykke på rediger og vælge det bedste billede.

02

Fokuser!

En anden fordel ved at tage billeder med din smartphone er, at det er nemt at fokusere på dit motiv. Skal du eksempelvis tage et meget kontrastfyldt billede med en mørk forgrund og en skarp, blå himmel i toppen, vil du ofte komme ud for at billedet bliver overeksponeret. Derved bliver billedet meget lysere, end det var tiltænkt, og du ender med den klassiske hvide himmel frem for et balanceret billede, hvor alle farverne spiller.

Både på iPhones og Android-telefoner flytter du fokus ved at trykke rundt på skærmen. Bare husk at prøv dig frem, for det er ikke sikkert, at du rammer den lige i øjet første gang.

03

Bevæg dig!

En af de helt store syndere, når det kommer til dårlige mobilbilleder, er din smartphones indbyggede zoom. Funktionen er blevet langt bedre med årene, men den er stadig ikke på samme høje niveau, som du opnår med mere professionelle kameraer. Så snart du zoomer ind med din smartphone, forvrænger du billedkvaliteten og gør billedet mere grynet.
 
Heldigvis har din krop sin helt egen zoom-funktion – dine 2 ben. Et af vores bedste råd er nemlig at zoome med fødderne i stedet for at gøre det med telefonen. Gå tættere på dit motiv og gå gerne ned i knæ, så du kan skyde flotte billeder fra alternative vinkler. Så vil dine billeder stå knivskarpt!

04

Fjern fedtfingrene!

Rengøring er aldrig sjovt, men vil du tage flotte sommerbilleder, kan det være nødvendigt. Du behøver dog hverken at finde moppe eller sæbevand frem – det kan heldigvis klares med et stykke papir eller kanten af din t-shirt, hvis det skal gå stærkt. I sommervarmen har linsen det nemlig med hurtigt at blive fedtet til, og det kan tydeligt ses på billederne efterfølgende. Husk derfor jævnligt at tørre linsen af!

05

Rediger dine billeder!

Når du kommer tilbage til hotelværelset om aftenen og ser dagens billeder igennem, kan du med fordel justere lidt på farverne eller smide et filter ind over for at give billederne det sidste touch. Der findes tonsvis af gode apps til den slags, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i.

Men appen over dem alle er efter vores mening Snapseed. Der hvor Snapseed adskiller sig fra mere simple billedbehandlingsprogrammer er, at du, med lidt øvelse vel at mærke, kan fjerne folkemængden fra den flotte strand, du har fotograferet og gøre små områder lysere eller skarpere.

Pris: Gratis
hent i= nu på=  

Få et forspring med disse 3 smartphones

Hvis du følger ovenstående 5 råd, kan du ikke gå helt galt i byen. Men hvis du alligevel går op i at tage flotte billeder, hvorfor opgraderer du så ikke til en smartphone med et suverænt mobilkamera? Der er nemlig stor forskel på, hvordan dine billeder ender med at se ud alt afhængig af, hvilken mobil du har.
 

Huawei P30 Pro

I vores optik er kameraet i P30-modellen et af de bedste på markedet lige pt. Huaweis topmodel har 4 kameraer på bagsiden foruden selfiekameraet foran. P30 Pro udmærker sig ved en såkaldt periskoplinse-zoom, hvor du med op til 10 x zoom kun oplever minimal kvalitetsforringelse.

Et andet plus er, at P30 Pro vitterligt kan se i mørke. Huaweis indbyggede natindstilling er en sand gave til aftenfotografering, og du får virkelig mulighed for at tage flotte billeder, selvom der næsten intet lys er.

Læs hele vores anmeldelse af Huawei P30 Pro her.
 

Samsung Galaxy S10

Lige efter følger Samsungs topmodel, Galaxy S10, der også er et stærkt bud på en smartphone med et af markedets bedste mobilkameraer. Med Galaxy S10 må man ”nøjes” med 3 kameraer på bagsiden, som kan tage billeder i vidvinkel, ultravidvinkel og tele.

Læs hele vores anmeldelses af Samsung Galaxy S10 her.
 

iPhone X

Er du mere til iPhones, skal du uden tvivl gå efter en af modellerne i X-serien. Ligesom konkurrenterne har Apple også valgt at placere flere kameraer bagpå. Den helt store fordel ved iPhone X er dens unikke portrætfotografering, så går du efter at tage flotte selfies på ferien, bør du kraftigt overveje denne model.

Modtag vores nyheder direkte i din indbakke

Kunne du lide denne appbefaling? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag flere tips og tricks fra Fullrate.


 
 
 
 
 

Læs også:

Dødt batteri? 8 tips der får mobilen til at holde strøm hele dagen

Dødt batteri? 8 tips der får mobilen til at holde strøm hele dagen

Fullrates mobileksperter: De 6 største smartphone-tendenser i 2019

Fullrates mobileksperter: De 6 største smartphone-tendenser i 2019

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op