'
 
 
 
 
 
 


de 3 bedste krypterede beskedtjenester [TIP]

Aldrig før har vi været så opmærksomme på digital overvågning, datatyveri, og hvor vi sætter vores digitale fodspor. Det handler om at værne om privatlivets fred, og vil man chatte online, uden at andre kan kigge med over skulderen, skal man derfor bruge beskedtjenester, der krypterer beskederne, så kun afsender og modtager kan læse dem.

Men hvad er egentlig bedst, når det kommer til krypterede beskedtjenester? Det tager vi et kig på her.

Af Mads Pedersen | Redaktionen

5. januar 2018

Signal Private Messenger

Udvikler: Open Whisper Systems
Pris: Gratis
Fås til: iOS Android Desktop
 

Ved første øjekast kan Signal ligne en hvilken som helst anden SMS-applikation. Men Signal er meget mere end det.

Signal kan nemlig ikke blot sende og modtage beskeder. I app’en kan du også foretage videoopkald og have gruppesamtaler - alt sammen beskyttet af en kryptering, der har selveste Edward Snowden i ryggen.

Skal vi gå lidt mere i detaljerne, så benytter Signal udvikleren Open Whisper Systems egen krypteringsprotokol, der er såkaldt open source. Altså alle og enhver kan gå ind og se og eftertjekke koden.

I praksis fungerer Signal ved at lave det, der kaldes ”end-to-end-kryptering". Det betyder, at såvel afsender som modtager af en besked har en krypteringsnøgle. Denne krypteringsnøgle gør det muligt at afkode beskeden, der medifor alle andre ligner det rene volapyk.

Signal Private Messenger

Telegram Messenger

Udvikler: Telegram
Pris: Gratis
Fås til: iOS Android Windows Phone Desktop

Telegram Messenger er en relativt ny spiller på banen. Ligesom Signal benytter Telegram end-to-end-kryptering, der sikrer såvel afsender som modtager af beskeder.

Skal man sætte Telegram i en kasse, er den lidt mere tilgængelig end Signal. Telegram henvender sig således til de, der gerne vil sikres mod nysgerrige blikke, men som måske ikke er så teknisk kyndige.

Det betyder dog ikke, at sikkerheden i Telegram er hullet som en si. På mange fronter er Telegram på niveau med Signal. Der er dog visse steder, hvor Telegram halter lidt bagud.

En af disse steder er selve krypteringen, der modsat Signals Open Whisper-protokol ikke er open source. Telegram benytter den såkaldte MTProto-protokol, der er egenudviklet, og som ikke har været gennem de samme tjek som Open Whisper-protokollen.
 

Telegram Messenge

Wickr Me

Udvikler: Wickr
Pris: Gratis
Fås til: iOS Android Desktop

Wickr Me er, ligesom Telegram, en relativt ny spiller inden for krypterede beskedtjenester, og den har taget en lidt anden tilgang til afsendelse og modtagelse af beskeder.

Med Wickr Me kan man nemlig ikke undgå, at beskederne slettes inden for en tidsramme (som dog kan ændres). I Signal og Telegram kan man også tilvælge denne sletning, men med Wickr Me kan man altså ikke undgå den.

Selvom det giver et lag af sikkerhed, at beskederne slettes, er det selvfølgelig noget, man skal have i tankerne, når man vælger sin krypterede beskedtjeneste.

Krypteringen og sikkerheden i Wickr Me kan man dog indtil videre ikke sætte en finger på. Beskederne ryddes for al metadata, såsom geotag og afsendelsestidspunkt. Wickr udlodder tilmed en dusør på op til 100.000 dollars til dem, der kan finde huller i Wickrs kryptering. 


 

Boblerne: WhatsApp og Facebook Messenger

Den første bobler, som ikke helt nåede listen, er WhatsApp.

Der er flere argumenter for, at WhatsApp skulle nå vores top 3, men der altså nogle ting, vi ikke kan se igennem fingre med, som gør, at WhatsApp havner på boblerlisten.

Fordelene ved WhatsApp er, at vi med et ekstremt brugervenligt program at gøre. Derudover tilbyder WhatsApp den samme end-to-end-kryptering som Signal, og endelig kan man få WhatsApp til snart alle platforme.

Men… WhatsApp har altså den store akilleshæl, at det er ejet af Facebook. Med tanke på Facebooks mildest talt liberale tilgang til persondata og tilgængeligheden heraf, så kan WhatsApp ikke ende på vores top 3.

Som det blandt andet er skrevet i WhatsApps blog fra 25. august 2016, da WhatsApp kom under Facebooks vinger:
“But by coordinating more with Facebook, we'll be able to do things like track basic metrics about how often people use our services and better fight spam on WhatsApp.”

Eller i lægmands termer:
“Ved at samarbejde mere med Facebook kan vi blandt andet holde øje med hvordan, hvornår og hvor meget via vores tjenester.”

Altså gør WhatsApp præcis det, man som bruger af en krypteret beskedtjeneste blandt andet forsøger at undgå - nemlig sporing og overvågning.

Den anden bobler, vi har på listen, er Facebook Messenger.

Ganske som tilfældet med WhatsApp, så nåede Facebook Messenger ikke vores top 3, men ikke kun på grund af slægtsskabet med Mark Zuckerberg og co.

Den primære årsag til, at Facebook Messenger ikke når top 3, er, at krypteringen i Facebook Messenger skal tilvælges, samt at det ikke er muligt at føre krypterede gruppesamtaler.

Vil man føre en krypteret samtale i Facebook Messenger, skal man først starte en chat og gøre den krypteret. Man kan altså ikke kryptere en allerede igangværende samtale.

Derudover er krypterede, eller såkaldt ”hemmelige samtaler” i Facebook Messenger begrænset til de mobile platforme på henholdsvis iPhone, iPad og Android-smartphone. Du kan altså ikke bruge kryptering, når du sidder på computeren og chatter i Facebook Messenger.

 


 
 
 
 
 

Læs også:


WiFi-standarder fra starten til i dag

WiFi-standarder fra starten til i dag

8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]

8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op