'
 
 
 
 
 
 


8 råd, der sikrer dig det bedste WiFi [TIP]

Af Lasse Schou Rasmussen | Redaktionen

11. december 2019

I dag er WiFi en af de mest benyttede teknologier i hjemmet. WiFi er i bund og grund en ret kompliceret teknologi, og de færreste har sat sig ind i, hvordan det egentlig fungerer, men trods det er WiFi allemandseje, og alle vil have, at deres WiFi fungerer uden problemer. I denne artikel giver vi råd til at sikre det bedste WiFi i dit hjem.

Et WiFi-netværk er ret følsom teknik, hvilket skyldes, at netværket er baseret på relativt svage radiosignaler, der sendes mellem WiFi-routeren og de enheder (computere, mobiltelefoner osv.), som er forbundet til det. Derfor kan mange ting, have indvirkning på om dit WiFi sløves, eller rækkevidden begrænses.


1. Placér routeren højt, centralt og synligt

Ofte er det placeringen af routeren, der er skyld i dækningsproblemer. De trådløse signaler fra routeren skal kunne sendes, og modtages så uhindret som muligt for at være mest effektive.

Mange placerer deres router gemt væk og gerne tæt på gulvet. For at få det bedste signal, bør routeren placeres så højt som muligt, og ikke stå i et skab eller bag møbler. Du bør også vælge at placere routeren centralt ift. det rum/område, hvor du bruger WiFi mest eller ønsker den bedste dækning. Det bedste er faktisk at placere routeren, så du kan se den.

Der er selvfølgelig en begrænsning i, at du helst skal undgå at forlænge kablet, der går fra væggen til din router, grundet risiko for høj ustabilitet. De kabler som Fullrate sender med routeren, er 1.5 meter langt - så placér den så højt som kablet tillader. Hvis du vil have et længere kabel, skal du være ganske sikker på, at du får købt et parsnoet-kabel i rigtig god kvalitet. Men vi anbefaler det ikke.


2. Undgå beton, glas og metal

Da WiFi-signalerne er relativt svage, kan de svækkes markant, hvis de skal bryde igennem vægge og andre forhindringer.

Især beton, glas og metal går ikke hånd i hånd med WiFi. WiFi har svært ved at bryde igennem betonvægge - armeret beton i særdeleshed. Derudover reflekterer glas og metal WiFi-bølgerne. Vær derfor opmærksom på ikke at stille routeren i vindueskarmen eller hvor der er mange tykke mure, der kan blokere signalet. Tjek derudover, at routeren ikke står lige op og ned ad ting, der indeholder metal.


3. Undgå forstyrrende elektronik

Dit WiFi-netværk kan blive forstyrret af andet elektronik, der bruger samme frekvens som din router, nemlig 2.4 GHz. Dette frekvensbånd deles med bl.a. babyalarmer, mikrobølgeovne, Bluetooth-enheder og andre trådløse enheder. Hold derfor routeren på afstand af den type elektronik. Benytter du kun 5 GHz, er problemet noget mindre.


4. Skift bredbåndskanal på din router

Når du bruger trådløs forbindelse, sendes signalet ud via bredbåndskanaler på forskellige frekvenser. Hastigheden på din WiFi-forbindelse kan påvirkes af, at flere i området bruger samme eller en tilstødende kanal, som din router, hvilket kan skabe interferens (støj). Måske har du oplevet, at der er tider på døgnet, hvor dit WiFi er dårligere. Dette kan skyldes, at du bor i et tæt beboet område, og andre også hopper på deres WiFi i samme tidsrum som dig. 

Derfor kan det være en god idé at undersøge WiFi-trafikken på kanalerne og skifte til en kanal med færre brugere.

Som tommelfingerregel skal man prøve at finde en kanal, der er helt ledig. Faktisk skal der helst også være ledigt på de nærliggende kanaler. Bruger man fx kanal 4, skal kanalerne 3-6 fx helst være ledige. Det kan dog være svært, hvis der er mange trådløse netværk i nærheden, så det handler om at finde den kanal, hvor der er færrest enheder på og dermed mindst trafik.

Det kan være nødvendigt at skifte kanal igen i fremtiden, da nye trådløse netværk kan blive sat op, eller naboen ændrer kanal.


Bemærk, at de fleste moderne WiFi-routere automatisk skifter kanal, hvis den detekterer for meget støj på den aktuelle kanal. En nem måde at fremprovokere et kanalskifte er at slukke og tænde for din router. Dog er det ikke alle WiFi-klienter, der håndterer et kanalskifte uden problemer. Specielt lidt ældre enheder kan tabe forbindelsen, hvis kanalen skifter. I sådan en situation kan det faktisk være en fordel selv at vælge en fast kanal på din WiFi-router.


Sådan kan du analysere dit netværk

For at kunne analysere netværket, har du brug for et program. Det kan fx være WiFi Analyzer, hvis du har en Android-enhed. Der findes også programmer til computeren fx inSSIDer. Har du kun Apple-enheder, er du desværre lidt udfordret. Apple tillader nemlig ikke at opsnappe informationer om andre netværk end dit eget.

Tager vi udgangspunkt i WiFi Analyzer app’en, kan du under Channel Rating-værktøjet se, hvor meget trafik, der er på de forskellige kanaler. Programmet foreslår derefter, hvilken kanal du bør vælge.

Du ændrer kanalen under din routers indstilling. Hvis du ikke føler dig fortrolig med opgaven, kan du kontakte din bredbåndssupport, der kan hjælpe dig.


5. Brug det mindre trafikerede 5 GHz frekvensbånd

Nyere routere understøtter både 2.4 GHz og 5 GHz frekvensbåndene. 5 GHz-frekvensen bliver vurderet til at være stærkere, mere stabil, hurtigere ved kortere afstande, og have færre brugere end den mere almindelige 2.4 GHz. Derfor kan du med fordel bruge 5 GHz-frekvensbåndet fremfor 2.4 GHz og sandsynligvis få en mere stabil WiFi-forbindelse.

Vær dog opmærksom på, at ikke alle enheder understøtter frekvensen. Derudover har 5 GHz-frekvensbåndet også en kortere rækkevidde end 2.4 GHz. Det er derfor ikke nødvendigvis den bedste løsning for dig, hvis du skal have dækket mange kvadratmeter.

Der er også den mulighed at fordele belastningen af dit trådløse netværk mellem de to frekvenser således, at nogle enheder benytter 2.4 GHz, mens andre benytter 5 GHz. Det kan fx være, at routeren står i din stue, hvor dit SmartTV er indenfor relativt få meter. Her kan du vælge, at TV’et skal være på 5 GHz-netværket, så du dermed oplever mindre forstyrrelse, når du ser Netflix m.m.


6. Opdatér dine enheder

Er det på enkelte enheder, at du oplever dårligt WiFi?
Fullrates routere opdateres automatisk direkte fra centralen, så her skal du ikke tænke på noget. Men det gør din computer, smartphone og andet elektronik, der benytter WiFi, nødvendigvis ikke. Oplever du WiFi-problemer på fx din mobil, så se om den er opdateret med nyeste software-version.


7. Undersøg om der er problemer med dækningen i din bolig

Du kan også tage pulsen på dit WiFi-netværk for at finde ud af, om du rent faktisk har problemer med dækningen rundt omkring i dit hjem. Til dette er det nemmeste at benytte en app på mobilen fx WiFi Sweet Spots. App'en viser dig signalstyrken i realtid dér, hvor mobilen befinder sig. Her kan iPhone også lege med, da det drejer sig om dit eget netværk. App’en kan hentes gratis til Phones og Android-mobiler.

Det er vigtig at notere, at det resultat, som app’en viser, ikke er ensbetydende med, at du ikke får den bredbåndshastighed, du betaler for. App'en viser kun WiFi-signalstyrken fra din router. Skal du måle din reelle bredbåndshastighed, skal du foretage den på en computer, der er koblet direkte til routeren via et LAN-kabel samt frakoble alle enheder, der er på det trådløse netværk (ellers kan de sluge en del af båndbredden).


8. Anskaf en ny router, WiFi Extender eller Access Point

Skulle det vise sig, at der er steder i din bolig, hvor WiFi-signalet ikke rigtig kan nå - fordi du har mange kvadratmeter, vægge eller etager - så har du mulighed for at opgradere dit hjemmenetværk. Det kan være med en kraftigere router, en WiFi Extender/Repeater eller et Access Point.

Se videoen, hvor Fullrates Netværkschef, Steen Garbers Enevoldsen, fortæller om de forskellige løsninger:
 

Få hurtigt og stabilt bredbånd hos fullrate

Hos Fullrate får du bredbånd til nogle af Danmarks laveste priser. Vi tilbyder både DSL og COAX med forskellige hastigheder. Se her, hvad vi kan tilbyde dig. Du kan også tjekke din internethastighed med Fullrates hastighedstest her.


 
 
 
 
 

Læs også:

Appbefaling: Ta’ Det - gratis ting nær dig

Appbefaling: Ta’ Det - gratis ting nær dig

6 nyttige apps til din rejse [TIP]

6 nyttige apps til din rejse [TIP]

 
 
 
*Skal udfyldes

NB: Hvis du har spørgsmål til dit nuværende Fullrate produkt
skal du kontakte kundeservice.

Tak for din opmærksomhed. Vi ringer indenfor 24 timer - eller først kommende arbejdsdag.

Vi glæder os til at finde den bedste løsning til dig.

Luk

Har du brug for hjælp til at vælge abonnement?

Ring mig op